Ενέργεια

Bloomberg: Εξαιρετική η επίδοση της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Πέφτουν τα TTF

Bloomberg: Εξαιρετική η επίδοση της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Πέφτουν τα TTF
Οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ε.Ε. είχαν γεμίσει κατά 79,4% στις 27 Αυγούστου, ενώ ο στόχος είναι να έχουν γεμίσει στο 80% έως την 1η Νοεμβρίου

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό, σύμφωνα με το Bloomberg. Η επιτυχία αποδίδεται στην μερική υλοποίηση του στόχου, δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ε.Ε. είχαν γεμίσει κατά 79,4% στις 27 Αυγούστου, ενώ ο στόχος είναι να έχουν γεμίσει στο 80% έως την 1η Νοεμβρίου. Για τον λόγ αυτό άλλωστε εντοπίζεται σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές του TTF, με τον Σεπτέμβριο να υποχωρεί 4% στα 260 ευρώ/MWh
 

Νέα δεδομένα

Σημειώνεται ότι οι κανόνες για την αποθήκευση φυσικού αερίου έγιναν αυστηρότεροι φέτος, αφότου τα επίπεδα του περασμένου χειμώνα αποδείχθηκαν χαμηλότερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε γερμανικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τη ρωσική Gazprom.

Η αποθήκευση αερίου βοηθά τις χώρες να απορροφούν καλύτερα τυχόν σοκ στις προμήθειες, ενώ καλύπτει περίπου το 25% έως 30% της κατανάλωσης του χειμώνα.

Με μεγαλύτερα αποθέματα, οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν την περαιτέρω μείωση της προσφοράς, καθώς η Gazprom ξεκινά αύριο (31/8) μία απροσδόκητη συντήρηση στον αγωγό Nord Stream.

Τα ορόσημα των χωρών

Η Γερμανία δήλωσε ότι οι αποθήκες της γεμίζουν ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Ειδικότερα, αναμένεται να επιτύχουν τον εθνικό στόχο του Οκτωβρίου για πληρότητα 85% ήδη από τον Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.

Στην Πολωνία, οι αποθήκες είχαν γεμίσει σχεδόν στο 100% στις 27 Αυγούστου, ενώ στην Πορτογαλία ήταν πλήρεις. Οι ιταλικές αποθήκες είχαν γεμίσει στο 81%, οι ουγγρικές στο 62% και οι βουλγαρικές στο 60%.

Η Γαλλία έχει γεμίσει πάνω από το 90% τις αποθήκες της και εκτιμά ότι έχει αρκετά καύσιμα για να αντιμετωπίσει έναν χειμώνα με μέσες θερμοκρασίες

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης