Ενέργεια

«Όχι» της Leyen στην πρόταση της Πολωνίας για αναστολή του συστήματος ETS

«Όχι» της Leyen στην πρόταση της Πολωνίας για αναστολή του συστήματος ETS
Το σκεπτικό της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απέρριψε την έκκληση του Πολωνού Πρωθυπουργού, Ματέους Μοραβιέτσκι να αναστείλει προσωρινά το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της ΕΕ, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει το Euractiv, στη σύνοδο κορυφής για την ενέργεια στην Κοπεγχάγη, ο Μοραβιέτσκι πρότεινε την αναστολή του συστήματος ETS, του κύριου εργαλείου της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την επιβολή της κλιματικής πολιτικής της.

"Γιατί να προσθέσουμε άλλα 90 ή 100 ευρώ με τη μορφή δικαιωμάτων ETS στις ήδη πολύ υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας; Μπορούμε να επιστρέψουμε στο σύστημα τη στιγμή που θα εξασφαλίσουμε την ενέργεια για όλη την Ευρώπη και θα επαναφέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία", δήλωσε ο Πολωνός Πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Το ΣΕΔΕ θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα. Αναγκάζοντας τις μονάδες παραγωγής ενέργειας και τις βιομηχανίες να αγοράζουν άδειες όταν παράγουν εκπομπές CO2, παρέχει ένα οικονομικό κίνητρο για να ρυπαίνουν λιγότερο, ώστε να αποφεύγουν το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτό επηρεάζει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το κόστος του ΣΕΔΕ συμβάλλει μόνο κατά 6% στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 94% που προκαλείται από άλλους παράγοντες - κυρίως από την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου.

"Χρειαζόμαστε το σύστημα εμπορίας εκπομπών για να μειώσουμε τις εκπομπές CO2", δήλωσε η Επίτροπος στην ίδια συνέντευξη Τύπου. “Αντ' αυτού”, είπε, “η ΕΕ εργάζεται πάνω σε ένα εργαλείο έκτακτης ανάγκης και σε μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ”.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης