Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bloomberg: Επανεκκίνηση των ροών ρωσικού αερίου μέσω Nord Stream 1 - «Θέμα» οι τακτικές συντηρήσεις

Bloomberg: Επανεκκίνηση των ροών ρωσικού αερίου μέσω Nord Stream 1 - «Θέμα» οι τακτικές συντηρήσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη για έναν δύσκολο ενεργειακά χειμώνα

Αν και υπάρχουν φόβοι για μελλοντικές διακοπές της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στην φάση που διανύουμε, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να επανεκκινήσει τις προμήθεις, προσφέροντας μια σημαντική ανακούφιση στις αγορές.

Τα δεδομένα του δικτύου δείχνουν ότι οι ροές θα επαναληφθούν το Σάββατο (3/9) στο 20% της χωρητικότητας όπως είχε προγραμματιστεί. Η Γερμανία έχει ήδη πει ότι δεν θα βασιζόταν καθόλου στο Nord Stream αυτό το χειμώνα. Η Gazprom PJSC ισχυρίζεται ότι ο μόνος λειτουργικός αεριοστρόβιλος στο σημείο εισόδου της ζεύξης πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 1.000 ώρες.

Αυτό είναι περίπου κάθε 42 ημέρες, με τους επόμενους ελέγχους να γίνονται στα μέσα Οκτωβρίου. Στην Ευρώπη αυξάνονται οι προσδοκίες ότι αυτές οι ροές θα χρησιμοποιούνται συνεχώς ως άμεση απάντηση του μπλοκ στις κυρώσεις.  Επίσης, ο Ρώσος αντιπρόεδρος Alexander Novak σημείωσε χθες (1/9) ότι η χώρα τηρεί το χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Tass.

Στην «πρίζα» η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη για έναν δύσκολο ενεργειακά χειμώνα. Η αποθήκευση προχωρά με ταχείς ρυθμούς, που είχε ως αποτέλεσμα τα ποσοστά αναπλήρωσης να φτάσουν στο στοχευμένο επίπεδο δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αμβλύνοντας την άμεση απειλή.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν από τα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε υψηλά επίπεδα, με τους λογαριασμούς ενέργειας και τον πληθωρισμό να εκτινάσσονται στα ύψη και τις βιομηχανίες να μειώνουν την παραγωγή.

Οι στοχευμένες κινήσεις

Η χαμηλότερη κατανάλωση, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου και τις προμήθειες από εναλλακτικές πηγές, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση των κινδύνων της Ρωσίας προς το παρόν. Αλλά μια παρατεταμένη διακοπή του Nord Stream μεταφράζεται σε περισσότερους κινδύνους αυτόν τον χειμώνα.

Τέλος, η τακτική συντήρηση οφείλεται σε τεχνικές απαιτήσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή Siemens, σύμφωνα με την Gazprom. Αυτό σημαίνει επαναλαμβανόμενες στάσεις εάν η κατάσταση με άλλους στρόβιλους δεν αλλάξει μέχρι τον Οκτώβριο. Ένα ανταλλακτικό που θα μπορούσε να ενισχύσει τις παραδόσεις έχει κολλήσει στη Γερμανία μετά από επισκευές στο Μόντρεαλ, με τη Μόσχα και το Βερολίνο να διαφωνούν για το ποια έγγραφα χρειάζονται για να καταστεί δυνατή η επιστροφή του στη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης