Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φουντώνει το πρόβλημα με το αέριο μετά την απάντηση Πούτιν στο πλαφόν της V der Leyen - Μόνη λύση η εξοικονόμηση

Φουντώνει το πρόβλημα με το αέριο μετά την απάντηση Πούτιν στο πλαφόν της V der Leyen - Μόνη λύση η εξοικονόμηση
Το ζήτημα της εξοικονόμησης και η μείωση της κατανάλωσης επανέρχεται σαν επιταγή από την Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
Η ανακοίνωση της GAZPROM για πρόβλημα επανατροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγορά οδηγεί σε νέα φάση αβεβαιότητας με δεδομένο μάλιστα, ότι είχε προηγηθεί η δήλωση της
Von der Leyen, η οποία μίλησε στο Murnau για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου λίγες ώρες νωρίτερα.
Η αγορά των TTF δεν πρόλαβε να αντιδράσει, καθώς είχε κλείσει, στις ανακοινώσεις της Gazprom και είχε κλείσει στα 212 ευρώ/MWh για τα συμβόλαια Νοεμβρίου με την τιμή των επομένων μηνών να κινείται στο εύρος 220 -208 (Φεβρουάριος 2023).

Η επιχείρηση τοποθέτησης - πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού αερίου δεν αποκελείεται να οδηγήσει σε μια ηχηρή απάντηση των Ρώσων, όπως διαφαίνεται, που θα σημάνει και ένα σκληρό πείραμα επιβίωσης της Ευρώπης με λιγότερο αέριο.

Γερμανία: Έχουμε προετοιμαστεί

Σύμφωνα με την DW, το Βερολίνο όπως και η Δύση θεωρούν τα επιχειρήματα προσχηματικά. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας ανέφερε ότι η Γερμανία είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από ότι πριν από από μερικούς μήνες, ενώ ο επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής Δικτύων Κλάους Μίλερ έγραψε στο Twitter ότι οι τερματικοί LNG, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και οι εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας γίνονται πιο σημαντικές.

Με τα νέα δεδομένα αναμένεται να πρυτανεύσει η στρατηγική της εξοινόμησης. Η μείωση της κατανάλωσης κατά 15% που έχει ζητήσει η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να επανέλθει και είναι άγνωστο, ποιά θα είναι τα επαρκή μέτρα και ποιό το μέγεθος των περικοπών, για έναν χειμώνα που προδιαγράφεται μακρύς. Στην ελληνική αγορά πάντως ο πρώτος στόχος είναι να προστατευθούν τα νοικοκυριά απέναντι στις διακοπές ρεύματος.

Στην Γερμανία αρκετές μεσαίες βιομηχανίες προχωρούν σε διακοπή λειτουργίας ή περιορισμό παραγωγής, καθώς οι έχουσες μακροχρόνια συμβόλαια σε πολύ καλύτερες τιμές τα ρευστοποιούν στο χρηματιστήριο ενέργειας και αποκομίζουν κέρδη.

Η Ελλάδα αναμένει το σύνολο των μέτρων της Κομισιόν μετά από τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις του Σεπτεμβρίου με 800 εκατ από τον προϋπολογισμό, ώστε να εκτιμήσει ποιά θα είναι η ενδεχόμενη στήριξη, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου τα περιθώρια του προϋπολογισμού θα επιτρέπουν νούμερα της τάξης που συνολικά δεν θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 1,2 δισ επιπλέον.

Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της ΔΕΗ σε σχέση με τα κονδύλια που η επιχείρηση ήδη αποδίδει για τα υπερκέρδη.
Είναι ένα θέμα στο οποίο επανήλθε η Von Der Leyen με τις δηλώσεις της από το Murnau.

Εν κατακλείδι μια επιθετική πολιτική της ευρωπαϊκής πλευράς απέναντι στο ρωσικό φυσικό αέριο αναμένεται να οξύνει περαιτέρω την κατάσταση στην αγορά αυτή, την ώρα που οι τιμές στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας έδειχαν μια πρωτοφανή υποχώρηση της τάξης των 110 ευρώ/MWh ή 30% σε μια εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης