Ενέργεια

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Επικαιροποίηση δράσεων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων - «Ασπίδα» ο τουρισμός στις ενεργειακές παροχές

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου -  Επικαιροποίηση δράσεων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων - «Ασπίδα» ο τουρισμός στις ενεργειακές παροχές
Το Reuters αναμετέδωσε τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Οικονόμου σχετικά με τη συμβολή του τουρισμού στις ενεργειακές παροχές
Σχετικά Άρθρα

Upd 17:17 Σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις με βάση τη διακύμανση των τιμών. Συζητήθηκε επίσης η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος.



Nωρίτερα:

Τα θέματα της ενέργειας θα συζητηθούν εκτενώς σήμερα (5/9) το απόγευμα στο Μαξίμου στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο Ενέργειας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθεί η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει επιδεινωθεί αλλά και το πακέτο μέτρων και ελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ του Σαββάτου (10/9).

Μάλιστα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων υπό τον πρωθυπουργό,  σχετικά με τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας του φυσικού αερίου και την επικαιροποίηση των δράσεων που έχουν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα. Στη σύσκεψη αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις και η επάρκεια αγαθών αλλά και οι σχεδιασμοί που έχει κάνει η Ελλάδα, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Το παρών θα δώσουν όλοι σχεδόν οι ενεργειακοί φορείς.

000_1.JPG

Η συμβολή του τουρισμού στην ενέργεια

Η Ελλάδα προβλέπει υψηλότερα από τα αρχικά προβλεπόμενα έσοδα από τον τουρισμό και σχεδιάζει να ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές ενέργειας, δήλωσε σήμερα (5/9) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως μάλιστα εκτιμάται και αναμεταδίδει το Reuters, τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος θα ξεπεράσουν τα 18,2 δισ. ευρώ, πάνω από το ρεκόρ του κλάδου που σημειώθηκε το 2019.

«Υπήρξε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος χάρη στην καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ισχυρή ανάπτυξη, παρά την ενεργειακή κρίση», είπε ο Οικονόμου σε ενημέρωση δημοσιογράφων.

Αυτά τα έσοδα βοηθούν την Ελλάδα να χρηματοδοτήσει μέρος των επιδοτήσεων που έχει προσφέρει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από πέρυσι για να μετριάσει το βάρος από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας μετά τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η χώρα θα δαπανήσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη στήριξη για να προστατεύσει τους καταναλωτές από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας φέτος έναντι αρχικού στόχου 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο πρόσθετων δαπανών που υπονομεύουν τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος 2% του ΑΕΠ φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης