Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το σχέδιο της Αυστρίας για την οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών στο ρεύμα

Το σχέδιο της Αυστρίας για την οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών στο ρεύμα
Η εξοικονόμηση αναμένεται να ανέλθει σε 500 ευρώ ετησίως

Η αυστριακή κυβέρνηση αποκάλυψε την Κυριακή (4 Σεπτεμβρίου) τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, ένα «φρένο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος», το οποίο θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν φθηνά το 80% της περσινής χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι υψηλές ως συνέπεια των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς οι ακριβοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο συχνά καθορίζουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περιόδους υψηλής ζήτησης, οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπο να ελαφρύνουν την επιβάρυνση των πολιτών. Ο αυστριακός τρόπος θα επιτρέψει τη φθηνή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα συγκρίσιμα με τα περσινά.

Ο στόχος ήταν να υπάρξει «ανακούφιση σε όσο το δυνατόν ευρύτερη περιοχή και όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ στην Krone. Η ελάφρυνση θα ισχύει για κάθε νοικοκυριό, ανεξάρτητα από το πόσοι άνθρωποι ζουν σε αυτό ή το επίπεδο πλούτου των κατοίκων του.

Η εξοικονόμηση αναμένεται να ανέλθει σε 500 ευρώ ετησίως. Περίπου 3.000 κιλοβατώρες (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν με έκπτωση 10 σεντς ανά kWh). 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Το μέτρο πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη. Ενώ η αυστριακή κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει έντονη κριτική στο μέτρο. Το ακροδεξιό FPÖ μίλησε για ένα μέτρο που «σπάει το γόνατο».«Τα σχέδια του ÖVP και των Πρασίνων δεν είναι ούτε ακριβή ούτε θέτουν τα σωστά κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας¨, εξήγησε η Καρίν Ντοπελμπάουερ, εκπρόσωπος για την ενεργειακή πολιτική του φιλελεύθερου NEOS.

Το μεγαλύτερο σημείο κριτικής της αντιπολίτευσης είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει διάκριση μεταξύ μονοπρόσωπων και πολυπρόσωπων νοικοκυριών.«Ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό σε ένα μικρότερο διαμέρισμα με χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας παίρνει το ίδιο ποσό με μια πολυμελή οικογένεια», πρόσθεσε η Ντοπελμπάουερ.

Πηγή:euractiv.gr
www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης