Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ισπανία: Επεκτείνει το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και για τις βαριές βιομηχανίες

Ισπανία: Επεκτείνει το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και για τις βαριές βιομηχανίες

 Εν μέσω φόβων για πλήρη διακοπή του ρωσικού αερίου

 

Η Ισπανία θα επεκτείνει το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου για τις βαριές βιομηχανίες που λειτουργούν τους δικούς τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, εν μέσω φόβου ότι η Ρωσία μπορεί να διακόψει κάθε παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από ξηρά ή θάλασσα, δήλωσε την Τρίτη ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σύμφωνα με το Reuters.

Ο Σάντσεθ είπε ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει προσωρινά τους κανονισμούς της αγοράς ενέργειας για να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου για τις βαριές βιομηχανίες που λειτουργούν τις δικές τους μονάδες παραγωγής ενέργειας με αέριο, όπως και ορισμένοι κατασκευαστές πλακιδίων, σκυροδέματος ή λιπασμάτων.

«Θα κάνουμε μια εξαίρεση για τους μεγάλους καταναλωτές, ώστε να καλύπτονται προσωρινά από τον ιβηρικό μηχανισμό», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Γερουσία, αναφερόμενος σε ένα πρόγραμμα που επιδοτεί προσωρινά το φυσικό αέριο για εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε μια προσπάθεια να μειώσουν την επιρροή των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στοχεύουν να δημιουργήσουν περισσότερη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μακροπρόθεσμα, η Ισπανία και η Πορτογαλία εισήγαγαν νωρίτερα φέτος έναν μηχανισμό για την προσωρινή επιδότηση του κόστους παραγωγής των μονάδων ορυκτών καυσίμων.

Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχουν επηρεάσει εταιρείες και επιχειρήσεις έντασης ενέργειας που πρέπει τώρα να επιλέξουν μεταξύ της πώλησης παραγωγής σε τιμές χαμηλότερες του κόστους ή της μείωσης της παραγωγής.

Ο Sanchez επέκτεινε τον μηχανισμό στις βαριές βιομηχανίες καθώς φοβάται ότι η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να στεγνώσει. Παρόλο που η Ισπανία δεν είναι συνδεδεμένη με το ρωσικό δίκτυο φυσικού αερίου, εξαρτάται από το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο που παραδίδεται από δεξαμενόπλοια.

«Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί... Κανείς δεν ξέρει... (Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ) Ο Πούτιν πιθανότατα δεν ξέρει καν ποια βήματα πρόκειται να κάνει, αλλά το πιο πιθανό είναι μια πλήρης αποκοπή Ρωσικού αερίου στην Ευρώπη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης