Ενέργεια

RWE: Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει σε χερσαίους τερματικούς σταθμούς LNG για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες προμήθειες

RWE: Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει σε χερσαίους τερματικούς σταθμούς LNG για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες προμήθειες
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισάγει περίπου 200 εκατομμύρια τόνους LNG την επόμενη δεκαετία για να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό αέριο

Η RWE ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ξηρά για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα τον εφοδιασμό με καύσιμα από τους παγκόσμιους παραγωγούς φυσικού αερίου.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της RWE, Andree Stracke, δήλωσε στο συνέδριο Gastech στο Μιλάνο ότι δεν πίστευε ότι η Ευρώπη θα εγκατέλειπε για πάντα το ρωσικό φυσικό αέριο λόγω του κόστους για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου από ποτέ, με τις τιμές της ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη και τους γερμανούς εισαγωγείς να συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο δελτίων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη μείωση των ροών της Ρωσίας προς τα δυτικά.

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο αγωγός Nord Stream 1, η κύρια οδός ανεφοδιασμού της Ευρώπης, θα παραμείνει κλειστός καθώς μια τουρμπίνα σε σταθμό συμπίεσης είχε διαρροή λαδιού κινητήρα, εκτινάσσοντας τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στα ύψη.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισάγει περίπου 200 εκατομμύρια τόνους LNG την επόμενη δεκαετία για να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό αέριο. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα χρειαζόταν περίπου 40 εκατομμύρια τόνους LNG για να αντικαταστήσει τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) του φυσικού αερίου του αγωγού που έπαιρνε από τη Μόσχα.

"Εάν θέλετε να φέρετε περισσότερο LNG μακροπρόθεσμα στην Ευρώπη, χρειάζεστε περισσότερες επενδύσεις και σε χερσαία τερματικά. Τα FSRU (πλωτή αποθήκευση) υποτίθεται ότι είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση", δήλωσε ο Andree Stracke στο διεθνές συνέδριο Gastech στο Μιλάνο. .

Μίσθωση FSRU

Η Γερμανία μίσθωσε τον Μάιο τέσσερις πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) για την εισαγωγή τουλάχιστον 5 bcm ετησίως θαλάσσιου φυσικού αερίου, εκ των οποίων οι δύο πρόκειται να διατεθούν φέτος. Σχεδιάζει να ναυλώσει άλλα FSRU χωρητικότητας 5 bcm για το χειμώνα 2023/24, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε πέντε.

Ο Stracke, είπε ότι δεν πιστεύει ότι η Ευρώπη θα φύγει για πάντα από το ρωσικό αέριο."Ο κόσμος ζει σε κύκλους. Αμφιβάλλω αν η Ευρώπη μπορεί να αντέξει οικονομικά αυτές τις τιμές ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα", είπε.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν σε συνάντηση την Παρασκευή μια σειρά από επιλογές, όπως ανώτατο όριο τιμής στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή προσωρινή κατάργηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου από το τρέχον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Stracke, είπε ότι η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών δεν θα λύσει ποτέ την ενεργειακή κρίση, προσθέτοντας ότι η πιθανή λύση θα ήταν η μείωση της ζήτησης.

«Οι πολιτικοί προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα των τιμών βάζοντας ανώτατα όρια, αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη ζήτηση εξ ορισμού. Πρέπει να έχετε κάποια καταστροφή της ζήτησης γιατί η προσφορά μπορεί να είναι πιο γρήγορη. Ένας καλός λόγος για την καταστροφή της ζήτησης είναι η υψηλή τιμολόγηση, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό είναι πολιτικά δύσκολο», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης