Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι περιλαμβάνει η πιθανή συμφωνία αποθήκευσης Ελλάδας και Ιταλίας - Που θα τοποθετείται το φυσικό αέριο

Τι περιλαμβάνει η πιθανή συμφωνία αποθήκευσης Ελλάδας και Ιταλίας - Που θα τοποθετείται το φυσικό αέριο

Τεχνικά εφικτό ύψος της ποσότητας προς αποθήκευση στην Ιταλία υπολογίστηκε στις 1,14 TWh, και αντιστοιχεί σε ημερήσια απόληψη για το διάστημα Νοέμβριος 2022 – Μάρτιος 2023

Σύντομα αναμένεται να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την αποθήκευση φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο της τήρησης της υποχρέωσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποθήκευση φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα σε ποσοστό 15% της κατανάλωσης.
Στο θέμα αναφέρθηκε η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι από το Μιλάνο που βρισκόταν προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο Gastech. Στο συγκεκριμένο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των μεγάλων εταιριών φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Όπως είπε η κ. Γκάλι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ιταλία για να εξασφαλίσει χώρο εκεί, ώστε να αποθηκεύει αέριο και να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή απαίτηση για αποθέματα πριν τον χειμώνα. «Νομίζω ότι Αθήνα και Ρώμη είναι κοντά σε συμφωνία για την αποθήκευση αερίου», είπε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι το αέριο που θα αποθηκεύεται στην Ιταλία θα παραδίδεται στο ελληνικό σύστημα μέσω του αγωγού TAP ο οποίος ως γνωστόν μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και καταλήγει στην Ιταλία. Η όλη διαδικασία θα έχει τη μορφή virtual trading δηλαδή οι δεσμευμένες ποσότητες φυσικού αερίου για λογαριασμό ελληνικών εταιριών στην Ιταλία θα παραδίδονται στο σημείο διασύνδεσης του TAP με το ελληνικό σύστημα στη Νέα Μεσημβρία και στην Ιταλία θα καταλήγει αντιστοίχως μικρότερη ποσότητα.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Προληπτικών Δράσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών στο φυσικό αέριο που υιοθετήθηκε πρόσφατα από τη ΡΑΕ προβλέπονται δυο υποχρεώσεις ως προς την αποθήκευση φυσικού αερίου.

Τα δύο σημεία αποθήκευσης

Συγκεκριμένα έχει θεσπιστεί υποχρέωση διατήρησης αποθέματος φυσικού αερίου σε υπόγεια υποδομή αποθήκευσης άλλου Κράτους-Μέλους εν προκειμένω στην Ιταλία, καθώς και υποχρέωση διατήρησης αποθέματος ασφαλείας φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο χωρίς τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου.
Σε ότι αφορά την πρώτη υποχρέωση, δηλαδή τη διατήρηση αποθέματος σε υπόγεια αποθήκη άλλου Κράτους-Μέλους, οι ελληνικές εταιρίες προμήθειας πρέπει να υπογράψουν συμφωνίες αποθήκευσης φυσικού αερίου σε αποθήκες της Ιταλίας.

Τεχνικά εφικτό ύψος της ποσότητας προς αποθήκευση στην Ιταλία υπολογίστηκε στις 1,14 TWh, και αντιστοιχεί σε ημερήσια απόληψη για το διάστημα Νοέμβριος 2022 – Μάρτιος 2023 (150 ημέρες) με τη δέσμευση της μέγιστης διαθέσιμης δυναμικότητας στο Σημείο Εισόδου Νέα Μεσημβρία (Διασύνδεση TAP-ΔΕΣΦΑ) στις 7.522 MWh/ημέρα.
Η αποθήκευση θα γίνεται από τους προμηθευτές/εισαγωγείς φυσικού αερίου οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν μεταξύ τους συμφωνίες, ώστε τη διαχείριση να αναλάβει ένας εξ αυτών για λόγους απλότητας.
Το προϊόν αυτό έχει σχεδιαστεί ως εμπορικό, διασφαλίζοντας δηλαδή την απόληψή του καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα (1.11.2022-31.3.2023) και όχι μόνο σε περίπτωση κρίσης.

Σε ότι αφορά τη διατήρηση αποθέματος ασφαλείας φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χωρίς τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου, έχει υπολογιστεί ότι συνολικά πρέπει να αποθηκευτεί φυσικό αέριο που αντιστοιχεί σε 0,57 TWh. Η πλήρωση του αποθέματος πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2022.

Μάλιστα το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης προβλέπει ότι εφόσον έχει μισθωθεί το FSU και επειδή η διατήρηση αποθεμάτων σε γειτονική χώρα πέραν του ότι είναι κοστοβόρα θεωρείται και επισφαλής, θα αξιοποιηθεί ο διαθέσιμος χώρος που δεν έχει δοθεί στο πλάνο δημοπρασιών, και δεν δημιουργεί προβλήματα διαχείρισης στις αποθήκες της Ρεβυθούσας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης