Ενέργεια

Κέρδη για την ΔΕΗ στις ΑΠΕ εν αναμονή εξαγορών - Επιβεβαιώθηκε ο στόχος των 870 εκατ EBITDA, τι λένε οι αναλυτές

Κέρδη για την ΔΕΗ στις ΑΠΕ εν αναμονή εξαγορών - Επιβεβαιώθηκε ο στόχος των 870 εκατ EBITDA, τι λένε οι αναλυτές
Η Πτολεμαϊδα V θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργία τον Οκτώβριο και σε εμπορική τον Ιανουάριο
Σχετικά Άρθρα
Tα αποτελέσματα της ΔΕΗ αποτέλεσαν θετική έκπληξη για τoυς αναλυτές καθώς το καθαρό EBIΤDA ανήλθε στα 259 εκατ ευρώ, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Pantelakis Sec.
To καθαρό χρέος παρέμεινε σταθερό από τρίμηνο σε τρίμηνο στα 2,24 δισ με καλύτερη αξιοποίηση του κεφαλαίου κίνησης, που είχε ανέλθει στο 1,4 δισ στο α΄τρίμηνο.

Το ενδιαφέρον από το teleconference που πραγματοποιήθηκε με τους διεθνείς επενδυτές εντοπίζεται στην ανάπτυξη του ομίλου στις ΑΠΕ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο CEO κ. Γ. Στάσσης ανέφερε ότι η ΔΕΗΑΝ έχει λαμβάνειν από τον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ 250 MW, που αφορούν τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα. Το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 MW μέχρι το τέλος του έτους ενώ οι άδειες ανέρχονται σε 3 GW.

Παράλληλα αναμένεται στο 6μηνο που έρχεται να υπάρξουν εξαγορές, οι οποίες εντοπίζονται στην Ρουμανία, στοιχείο που θα εμπλουτίσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ.
Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι αυτες δεν θα έχουν σχέση με τις κινήσεις της Macquarie που ήδη έχει κάνει εκτεταμένες κινήσεις σε αυτήν την αγορά.

Pantelakis Sec: Θετικές εκπλήξεις

Σε αναλυσή της η Pantelakis Sec, που βραβεύτηκε το 2021 από το Institutional Investor υπογραμμίζει ότι η δίοικηση επιβεβαίωσε τον στόχο για EBITDA 871 εκατ ευρώ το 2022, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των 801 εκατ ευρώ, της εκτιμησής της. Επισημαίνει τις θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές στο β ΄τρίμηνο και σημειώνει ότι τα διαθέσιμα έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για κεφάλαιο κίνησης.Σημειώνει ότι από το 1,379 δισ που έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχή του έτους τα 0,6 δισ έχουν πάει στο hedging και τα 0,5 δισ σε δικαιώματα ρύπων. Οι αυξημένες ανάγκες του hedging για το τρίτο τρίμηνο θα καλυφθούν άνετα από τα διαθέσιμα της εταιρίας,
Διατηρεί την τιμή στόχο της μετοχής στα 14,50 ευρώ. Η ανάλυση υπόγράφεται από τον κ. Π. Ματζαβρά

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, " συνεχίζουμε την οργανική ανάπτυξη μέσω της ωρίμανσης του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου έργων μας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξασφαλίζοντας περιβαλλοντικούς όρους για άλλα 100MW και προχωρώντας στην προκήρυξη Φωτοβολταϊκών Πάρκων συνολικής ισχύος 644MW στην περιοχή της Πτολεμαΐδας"

Σε επίπεδο χώρας, η παραγωγή από ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων υδροηλεκτρικών) αυξήθηκε κατά 7,8% ή 840 GWh στο α΄εξάμηνο του 2022. Επίσης, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 15,8% ή 675 GWh.

Υψηλή ρευστότητα στα 2,2 δισ

Το πλεονέκτημα της εταιρίας στην παρούσα φάση είναι ότι έχει υψηλά διαθέσιμα ύψους 2,2 δισ, που αναμένεται να ενισχυθούν από την σταδιακή απελευθέρωση του κεφαλαίου κίνησης μελλοντικά.
Βραχυπρόθεσμα όπως συμβαίνει σε όλες τις εταιρίες του κλάδου, οι δεσμεύσεις κεφαλαίων για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα margin calls είναι πολύ υψηλές και για τον λόγο αυτό η ΔΕΗ εμφανίζεται να χρηματοδοτεί με άνω του 1 δισ το κεφάλαιο κινησής της.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Στάσσης στους επενδυτές σημειώνοντας ότι η αβεβαιότητα παραμένει.

Η Πτολεμαϊδα V θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργία τον Οκτώβριο και σε εμπορική τον Ιανουάριο, αποτελώντας και την κυριότερη κίνηση της επιχείρησης στον κλάδο των λιγνιτικών τους επόμενους μήνες.

Όοσν αφορά το buyback θα ξεκινήσει περί τις 20- 30 Σεπτεμβρίου. Αφορά ποσοστό μέχρι 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της κατ’ ανώτατο όριο, μετά την αφαίρεση των 1.856.000 ιδίων μετοχών που έχουν ήδη αποκτηθεί από προηγούμενο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, ήτοι μέχρι και 36.344.000 μετοχές.

Η ενεργειακή αγορά κατά το α΄εξάμηνο


Το α΄ εξάμηνο 2022 η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 5,2% στις 27.988 GWh έναντι 26.606 GWh το α’ εξάμηνο 2021, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Σε επίπεδο συνολικής ζήτησης, περιλαμβάνοντας δηλαδή την ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές, σημειώθηκε αύξηση κατά 4,7% .

Η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου ΔΕΗ κάλυψαν το 36,1% της συνολικής ζήτησης το α’ εξάμηνο 2022 (32,3% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το α’ εξάμηνο 2021 ήταν 44,2% (40,9% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα).

Συγκεκριμένα, η παραγωγή από μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς μειώθηκε κατά 648 GWh και διαμορφώθηκε σε 2.146 GWh η οποία είναι κοντά στα επίπεδα του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας. Παραταύτα, η παραγωγή αυτή είναι χαμηλότερη κατά 23,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη του α΄ εξαμήνου 2021 όταν επικράτησαν εξαιρετικές υδρολογικές συνθήκες.

Η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 254 GWh ενώ μείωση κατά 313 GWh παρουσίασε και η λιγνιτική παραγωγή.

Σε επίπεδο χώρας, η παραγωγή από ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων υδροηλεκτρικών) αυξήθηκε κατά 7,8% ή 840 GWh. Επίσης, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 15,8% ή 675 GWh.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης