Ενέργεια

Citigroup: Η ακρίβεια στο φυσικό αέριο θα κρατήσει τουλάχιστον για μια δεκαετία - Μεταξύ των πιο ευάλωτων η Ελλάδα

Citigroup: Η ακρίβεια στο φυσικό αέριο θα κρατήσει τουλάχιστον για μια δεκαετία - Μεταξύ των πιο ευάλωτων η Ελλάδα
Η εκτόξευση αλλά και η αστάθεια των παγκόσμιων τιμών του φυσικού αερίου αιφνιδίασαν αγορές και κυβερνήσεις…
Η ακρίβεια στο φυσικό αέριο ήρθε για να μείνει για τουλάχιστον 10 χρόνια, όπως εκτιμά η Citigroup
Και η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας πριν «δει» κάποια υποχώρηση στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου».
«Κάπου μεταξύ 2025 και 2027 θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να επιστρέφουν στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2021», δήλωσε ο Εd Morse, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος ερευνών για τα εμπορεύματα.
 
 
Αυτό θα συμβεί επειδή θα χρειαστεί χρόνος για την αντικατάσταση του χαμένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η Ευρώπη βιώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η άνοδος των τιμών στην ενέργειας έχει επιδεινώσει τις πιέσεις που ασκούνται στους καταναλωτές και έχει ωθήσει τις οικονομίες στο χείλος της ύφεσης, θέτοντας την ήπειρο σε κίνδυνο κρίσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
«Δεν θα ήταν περίεργο αν ανατρέψουν τις ροές του φυσικού αερίου καθώς φτάσαμε στο τέλος της περιόδου έγχυσης στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Morse, αναφερόμενος στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι σύντομα θα ξεμείνουν από αγορές για να πουλούν το προϊόν.
«Η Ρωσία θα βγάλει πολλά χρήματα από αυτό».
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου είναι περισσότερο από τετραπλάσια από την τιμή πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του ICE. 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης