Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Άνοδος 2,1% για τον Nasdaq και 1,8% για τον S&P, πτώση 1,1% για τον energy sector

Wall Street: Άνοδος 2,1% για τον Nasdaq και 1,8% για τον S&P, πτώση 1,1% για τον energy sector
436 μονάδες κέρδισε ο Dow
Άνοδος στη Wall Street την Τετάρτη καθώς τα επιτόκια και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, μετριάζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό.


Ο Dow Jones κέρδισε 436 μονάδες ή 1,4% στις 31,581 μονάδες.
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,84% στις 3,979 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 1,15% στις 595,03 μονάδες.
Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,14% στις 11,791 μονάδες.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν μετά από ένα άλμα την Τρίτη. Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση με το αργό West Texas Intermediate να υποχωρεί κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι. Η βρετανική λίρα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 1985.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο καθώς ο αντιπρόεδρος της Fed Lael Brainard επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να καταπνίξει τον πληθωρισμό, σημειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους ότι θα συνεχισθεί για αερκετό καιρό.

«Κάποια στιγμή στον κύκλο σύσφιξης, οι κίνδυνοι θα γίνουν πιο διμερείς», είπε ο Brainard. «Η ταχύτητα του κύκλου σύσφιξης και ο παγκόσμιος χαρακτήρας του, καθώς και η αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό με τον οποίο οι επιπτώσεις των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών λειτουργούν μέσω της συνολικής ζήτησης, δημιουργούν κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική σύσφιξη».

Οι κινήσεις υψηλότερα ανέστρεψαν μια προηγούμενη βουτιά σε αρνητικό έδαφος στις συναλλαγές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών υποχώρησαν μετά από άρθρο της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η δέσμευση του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell να μειώσει τον πληθωρισμό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο, που θα ήταν η τρίτη συνεχόμενη αύξηση αυτού του μεγέθους.
Οι αγορές ήλπιζαν ότι η Fed θα άρχιζε να κάνει μικρότερες αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο, αλλά τώρα τιμολογούν με πιθανότητα 86% για αύξηση 0,75 ποσοστιαίας μονάδας.

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν  την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία λόγω των φόβων για τη ζήτηση που ενισχύθηκαν από τους διαφαινόμενους κινδύνους ύφεσης και τα αρνητικά εμπορικά στοιχεία της Κίνας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαμορφώθηκαν στα 88 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 5,2%. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαμορφώθηκε 5,69%, χαμηλότερα στα 81,94 δολάρια το βαρέλι. «Το φάσμα μιας ύφεσης που μειώνει τη ζήτηση σε όλο τον δυτικό κόσμο είναι πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα καθώς ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων μειώνουν την κατανάλωση», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Stephen Brennock.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης