Ενέργεια

Μητσοτάκης: Δεν θα έχουμε πρόβλημα επάρκειας, κίνητρα για στροφή στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο, στόχος η εξοικονόμηση

Μητσοτάκης: Δεν θα έχουμε πρόβλημα επάρκειας, κίνητρα για στροφή στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο, στόχος η εξοικονόμηση
Έχουμε κάνει τα πάντα για την επάρκεια τον χειμώνα που έρχεται, τόνισε ο πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα
(upd) Στην εξοικονόμηση θα δοθεί η βάση της νέας πολιτικής της κυβέρνησης στην ενεργειακή κατανάλωση σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη της ΔΕΘ.
Πρόκειται για κίνητρα και στήριξη στις τιμές με βάση την μείωση της κατανάλωσης.
Εξειδίκευση των ανακοινώσεων για τις εξαγγελίες και τα νέα μέτρα στην ενέργεια θα δοθεί από αύριο 12/9 από τα συναρμόδια υπουργεία και προσεχώς θα παρουσιασθεί το νέο πλαίσιο.
Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα θα γίνονται κλιμακωτά, λαμβάνοντας υπόψη στο νέο bonus και την μείωση της κατανάλωσης.

Το φυσικό αέριο παραμένει το μεγάλο πρόβλημα. Για αυτό και επεκτείνεται το επίδομα θέρμανσης και με παρεμβάσεις στην αντλία θα δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά για στροφή στην κατανάλωση πετρελαίου σε ευνοϊκές τιμές. Οι επιδοτήσεις στις τιμές φυσικού αερίου θα παραμείνουν γενναίες σε συνδυαστικό επίπεδο από τις εταιρίες και τον προϋπολογισμό, ώστε οι τιμές να περιοριστούν σε λογικό επίπεδο.

Τα εισοδηματικά κριτήρια θα διευρυνθούν για το πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να καλύψει 1.300.000 πολίτες.

"Προσβλέπουμε όμως και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
"Δηλαδή στην επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου στα λεγόμενα TTF, πράγμα που έχουμε ήδη προτείνει.
Καθώς και την δημιουργία μηχανισμού ανάκτησης των υπερκερδών των παραγωγών, αντιστοίχου με αυτόν που έχουμε εισάγει, ο οποίος μας έδωσε την δυνατότητα να ανακτήσουμε 1,2 δισ στην αρχή της εφαρμογής του."

Για ενδεχόμενες διακοπές των νοικοκυριών ο πρωθυπουργός ανέφερε:
Έχουμε κάνει τα πάντα για την επάρκεια τον χειμώνα που έρχεται. Εχουμε φροντίσει να έχουμε δεσμεύσει επαρκή φορτία LNG, διπλασιασμό του χώρου αποθήκευσης στην  Ρεβυθούσα
Παράλληλα μετατροπή μονάδων φυσικού αερίου σε diesel και αύξηση της παραγωγής λιγνίτη.

Eίμαστε έτοιμοι και για πλήρη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επισήμανε.

Επίσης ο πρωθυπουργός παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες ενεργειακές τιμές στην Ευρώπη.
Η καλή πορεία της οικονομίας επιτρέπει την στήριξη των ενεργειακών τιμών, ανέφερε.
Στον τουρισμό θα φτάσουμε σε έσοδα τα 18 - 19 δισ , δηλαδή 3 δισ υψηλότερα από αυτά που είχε προβλέψει ο προϋπολογισμός.

Ο κ. Μητσοτάκης εντόπισε την ύπαρξη παραπληροφόρησης από την αντιπολίτευση για τις τιμές του ρεύματος.
Τα νέα κίνητρα του Εξοικονομώ έχουν πολύ μεγάλη σημασία ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για την απολιγνιτοποίηση ανέφερε ότι σαν μακροχρόνια πολιτική είναι μονόδρομος και η αντιπολίτευση αποκρύπτει την σταθερή μακροχρόνια μείωση της παραγωγής του.
Η καταφυγή στον λιγνίτη για 1-2 χρόνια είναι προσωρινό μέτρο.
Η Πτολεμαϊδα V, που παράγει σαφώς λιγότερους ρύπους και έχει σύγχρονη τεχνολογία, θα εγκανιαστεί τον επόμενο μήνα.

Είναι δεδομένο ότι στις παρεμβάσεις που θα κάνουμε θα λάβουμε υπόψη την βιομηχανία.
Δεν θα αφήσουμε την βιομηχανία μας να είναι σε δυσμενέστερη θέση από τις ευρωπαϊκές, όμως δεν υπάρχουν και μαγικές λύσεις.

Η Ελλάδα παράγει περίπου το 50% της ενέργειας από ΑΠΕ. Έχουμε προσθέσει 2.000 MW το 2022.
Έχουμε επιλέξει περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος να αποκλειστούν από εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Για net metering χρειαζόμαστε χώρο και δίκτυο και για αυτό έχουμε φτιάξει μηχανισμό ώστε να μπουν στο δίκτυο αυτοί που το δικαιούνται σαν προτεραιότητα.
Οι ΑΠΕ παρέχουν πλεόν φθηνή ενέργεια.

Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος - Ανοιχτός σε μετεκλογικές διαδικασίες

Σε ερώτηση του ΣΚΑΪ για αλλαγή του εκλογικού νόμου ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

" Είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις, όμως δεν είμαι κωλοτούμπας και έχω πει ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν θα αλλάξουν λίγους μήνες οπριν τις εκλογές. Θα πορευτούμε με αυτόν.

Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, εκτός και αν δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η απλή αναλογική είναι μία βόμβα. Ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει μόνο από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ"

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την απλή αναλογική καταστροφικό εκλογικό σύστημα για τη χώρα και εκτίμησε πως θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές.
Τόνισε μάλιστα πως υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα.
«Αριθμητικά, μπορεί να συμβεί, αλλά θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση», είπε χαρακτηριστικά.
«Με την απλή αναλογική, ενόψει δύσκολου χειμώνα με επιθετικό γείτονα, κινδυνεύουμε να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Κάποιοι ζητούν πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική. Γι' αυτό η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο. Εννοώ αυτό που λέω, θα οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου άφησε ανοιχτή την μετεκλογική συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Και έδωσε σημασία στο δίλημμα Μητσοτάκης η Τσίπρας.

Για τη στάση της Ρωσίας και τη χρήση του φυσικού αερίου ως όπλο και τον χρόνο των εκλογών

Σταθήκαμε με τον αμυνόμενο, η Ρωσία δεν έκρυψε ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο. Δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις από τη Ρωσία που να επιτρέψουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Υπήρχε σχέδιο για φιλορωσικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης και στην Ελλάδα το 2016. Επαναλαμβάνω και τη ρήση του κ.Ερντογάν ότι θα ήθελε άλλον πρωθυπουργό στην Ελλάδα- γι' αυτό αποφασίζει μόνο ο ελληνικός λαός.
Με την απλή αναλογική, ενόψει δύσκολου χειμώνα με επιθετικό γείτονα, κινδυνεύουμε να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Κάποιοι ζητούν πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική.
Γι' αυτό η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο. Εννοώ αυτό που λέω, θα οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

 

Σε δεύτερη ερώτηση για τις παρακολουθήσεις και αν είναι θεμιτό να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί. Τι θα έκανε ο ίδιος, αν μάθαινε ότι τον παρακολουθούσαν. Επιπλέον ερωτήθηκε αν το ζήτημα βάζει τορπίλη στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ

  • Προφανώς και δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να εξαιρείται δια νόμου από παρακολούθηση. Δεν κινδυνεύουμε ούτε από μανάβηδες, ούτε από υδραυλικούς. Πρέπει να υπάρχουν αυστηρά φίλτρα για να εγκριθεί μια τέτοια παρακολούθηση. Περίμενα να υπήρχε περισσότερη ευαισθησία, ήταν τεκμηριωμένη η παρακολούθηση.

Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε, ο κ.Ανδρουλάκης απέφυγε συνάντηση μαζί μου. Το απέφυγε επιμελώς. Είπε ότι δεν δέχθηκε να είμαι εγώ ο πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Το πραγματικό σφάλμα που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ.Ανδρουλάκη. προαποφασισμένη η γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Με το ΚΙΝΑΛ έχουμε συγκυβερνήσει, θεωρώ ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ βλέπουν θετικά πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Είναι δικό του θέμα να αντιμετωπίσει τα διλήμματα στα οποία θα χρειασθεί να απαντήσει μετά τις επόμενες εκλογές.

  • Θα είναι κρίσιμη εκλογική διαδικασία μπροστά μας. Στις δεύτερες εκλογές θα επιδιώξετε συνεργασία αν δεν έχετε αυτοδυναμία ή θα πάτε σε τρίτες εκλογές; Τι εννοούσατε με τη δεύτερη φορά στη συμφορά;
  • Για την απλή αναλογική. θεωρώ ότι είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα, οδηγεί σε ασταθείς κυβερνήσεις, ειδικά σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις. Η εκτίμηση για δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Ναι, υπάρχει η δυνατότητα να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Αριθμητικά, μπορεί να συμβεί, αλλά θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση.
  • Για τα εθνικά και την τουρκική προκλητικότητα     
  • Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και την επιθετικότητα που εκδηλώνεται συνολικά από το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο. Δηλητηριάζουν την κοινωνία, δεν θα ακολουθήσουμε. Θα επιμείνουμε πάντα να δίνουμε σαφείς απαντήσεις και κυρίως εκτός Ελλάδας. Η Τουρκία παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Θα εξακολουθούμε όλα αυτά να τα αναδεικνύουμε. Ταυτόχρονα θα επιδιώκουμε δίαυλους ανοιχτούς με την Τουρκία. δεν είμαι εγώ που ανατίναξε τις γέφυρες επικοινωνίας. Πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον κ.Ερντογάν, αυτός δεν θέλει, αλλά και ξανασυναντηθήκαμε και πιστεύω ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να το κάνουμε και πάλι. Η Τουρκία θα πρέπει να ξέρει ότι σε ευρωπαϊκά φόρα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις αν η ρητορική ακρότητα συνάδει με μια χώρα που θέλει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης