Ενέργεια

Η πίστη της Φινλανδίας στην ενεργειακή της αυτάρκεια σε δύο χρόνια

Η πίστη της Φινλανδίας στην ενεργειακή της αυτάρκεια σε δύο χρόνια
O υπουργός στήριξε την ακλόνητη πεποίθησή του στη διαφοροποιημένη ενεργειακή παλέτα της χώρας και στην αυξανόμενη εγχώρια παραγωγή

Ο υπουργός Οικονομικών Mika Lintilä (Κέντρο) διακήρυξε το Σάββατο (10 Σεπτεμβρίου) ότι η Φινλανδία θα φτάσει σε αυτάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια εντός δύο ετών ή και νωρίτερα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας (YLE) για τρέχοντα θέματα, ο Lintilä στήριξε την ακλόνητη πεποίθησή του στη διαφοροποιημένη ενεργειακή παλέτα της χώρας και στην αυξανόμενη εγχώρια παραγωγή, ιδίως στην πυρηνική και την αιολική ενέργεια.

Το 2021, η Φινλανδία εισήγαγε το 20,5% της καταναλώμενης ηλεκτρικής ενέργειας, με περίπου 10% να προέρχεται από τη Ρωσία. Τώρα έχουν κοπεί όλοι οι δεσμοί με τη ρωσική ενέργεια. Για την επίτευξη της αυτάρκειας πολλά εξαρτώνται από το πολυαναμενόμενο Olkiluoto 3 (OL3) που βρίσκεται σήμερα σε δοκιμαστική φάση.

Μετά από μια σειρά καθυστερήσεων και τεχνικών προβλημάτων, ο φορέας εκμετάλλευσης Teollisuuden Voima δήλωσε την Παρασκευή (8 Σεπτεμβρίου) ότι η παραγωγή του OL3 ξεπέρασε τα 1.000 μεγαβάτ. Ο αντιδραστήρας θα πρέπει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε πλήρη δυναμικότητα τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια να καλύπτει περίπου το 14% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το μερίδιο της αιολικής ενέργειας αυξάνεται γρήγορα. Σύμφωνα με τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς της χώρας Fingrid, επιπλέον 2.000 μεγαβάτ νέας αιολικής ενέργειας αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2022. Η οικονομική εφημερίδα Kauppalehti υπολόγισε ότι μέσα σε έξι μήνες φέτος κατασκευάστηκαν ήδη περισσότερες ανεμογεννήτριες από ό,τι το 2021 μαζί. Μέχρι το τέλος του έτους, η αιολική ενέργεια μπορεί να αποτελεί το 12% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης