Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Την επιβολή πλαφόν και στη βιομηχανία εξετάζει η Τσεχία - Η πρώτη σκέψη

Την επιβολή πλαφόν και στη βιομηχανία εξετάζει η Τσεχία - Η πρώτη σκέψη
Η κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζει περισσότερα μέτρα για να συμβαδίσει με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

H κυβέρνηση της Τσεχίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής πλαφόν στους λογαριασμούς ρεύματος της βιομηχανίας, την ίδια ώρα που θα περιορίσει τις τιμές για τα νοικοκυριά και τα κρατικά ιδρύματα για να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν την ενεργειακή κρίση, δήλωσε χθες (11/9) ο υπουργός Οικονομικών Zbynek Stanjura.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζει περισσότερα μέτρα για να συμβαδίσει με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας του μπλοκ την Παρασκευή (9/9).

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της χώρας του, ο Stanjura τάχθηκε υπερ μιας τολμηρής λύσης, αναφερόμενος στην εγγύηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία. Πρόσθεσε ότι ένα όριο τιμής περίπου 200 ευρώ ανά MWh - πολύ χαμηλότερο από τις τιμές της αγοράς που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο μήνα - θα ήταν ένα καλό ανώτατο όριο για τις εταιρείες.

Η βοήθεια θα συνδυαστεί με σχέδια για νοικοκυριά και κρατικούς φορείς, ενώ είναι πολύ πιθανό να οριστεί μια μέγιστη τελική τιμή που θα μπορεί να χρεώνει τα νοικοκυριά για την ηλεκτρική ενέργεια. Η βοήθεια θα συνδυαστεί με σχέδια για νοικοκυριά και κρατικούς φορείς. Ο Stanjura είπε ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να ορίσει μια μέγιστη τελική τιμή που θα μπορούν να χρεώνουν τα νοικοκυριά για την ηλεκτρική ενέργεια. Πρόσθεσε ότι η αποζημίωση για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω ανώτατων ορίων είναι επίσης απίθανη, καθώς θα εξακολουθούσαν να καλύπτουν το κόστος και να διατηρούν λογικά κέρδη. Στον κρατικό τομέα, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει προμήθειες σε λογικές τιμές για μέρη όπως σχολεία, νοσοκομεία ή άλλα δημόσια ιδρύματα.

Για να επιτευχθεί αυτό, είπε ότι απαιτείται νομοθεσία που θα επιβάλλει στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να πωλούν ένα συγκεκριμένο ποσό στο κράτος, λιγότερο από το 20% της παραγωγής τους.

Τέλος, το κόστος των εθνικών σχεδίων ανέρχεται έως και 5,3 δις. δολ. και πιθανώς θα λειτουργήσουν παράλληλα με τα μέτρα της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης