Ενέργεια

Η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα πέφτει, παρά την ενεργειακή κρίση

Η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα πέφτει, παρά την ενεργειακή κρίση
 H υγεία της κινεζικής οικονομίας θα διαμορφώσει την τάση της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα φέτος και τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με το Oilprice.com
Παρά τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, αψηφώντας τις προβλέψεις για υψηλή κατανάλωση άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές μειώθηκαν επίσης το πρώτο εξάμηνο του 2022, παρά την αύξηση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και την Ευρώπη που καταφεύγει στη δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα εν μέσω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και των μειωμένων εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Αυτές οι τάσεις, που αναλύθηκαν σε έκθεση της S&P Global Commodity Insights που επικαλείται η Wall Street Journal, έδειξαν πόσο σημαντική είναι η Κίνα για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και πώς λειτουργεί η αγορά - η ζήτηση πέφτει όταν οι τιμές τριπλασιάζονται.

Οι τιμές του άνθρακα έφθασαν σε υψηλό ρεκόρ νωρίτερα φέτος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ανακοίνωση της ΕΕ ότι θα σταματήσει την εισαγωγή ρωσικού άνθρακα από τον Αύγουστο.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος παράγοντας στη χαμηλότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι στιγμής φέτος, ήταν η σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στον κορυφαίο καταναλωτή άνθρακα στον κόσμο, την Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα.
Λόγω των συνεχόμενων lockdown που σχετίζονται με τον COVID την άνοιξη του 2022 και της κρίσης στον τομέα των ακινήτων, η κινεζική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά 1,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights .

Αυτή δεν ήταν η πρόβλεψη που έκανε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) τον Δεκέμβριο του 2021, ο οποίος εκτίμησε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα της Κίνας θα αυξηθεί κατά 4,1% από το 2021 έως το 2024.
Ωστόσο, ο IEA ανέφερε σε έκθεση του Ιουλίου ότι λόγω της σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η ζήτηση άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 3% το πρώτο εξάμηνο εν μέσω ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης και ισχυρής αύξησης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΔΟΕ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου 2021 για την ανάπτυξη το 2022 για την κινεζική ζήτηση άνθρακα σε σταθερή κατανάλωση, υποθέτοντας ότι «η κινεζική οικονομία ανακάμπτει το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο από τη σημαντική επιβράδυνση του δεύτερου τριμήνου».

Η χαμηλότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα το πρώτο εξάμηνο του 2022 σημαίνει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές μειώθηκαν κατά 1% παρά την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως και παρά την στροφή της Ευρώπης σε περισσότερο άνθρακα για να εξασφαλίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας υπό το φως της φθίνουσας παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
«Η πτώση των εκπομπών μπορεί να φαίνεται εκπληκτική, δεδομένης της δημοφιλούς αφήγησης που επικεντρώνεται στην ασφάλεια των ορυκτών ενέργειας, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά απλή—οι υψηλές τιμές των καυσίμων οδηγούν σε λιγότερη ζήτηση», σχολίασε ο Xizhou Zhou, αντιπρόεδρος της S&P Global Commodity Insights. μεταφέρεται από την Εφημερίδα.

Σύμφωνα με μια ανάλυση Carbon Brief, με βάση επίσημα στοιχεία και εμπορικά δεδομένα, οι κινεζικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μειώθηκαν κατά 8% ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο του 2022 - τη μεγαλύτερη μείωση σε τουλάχιστον μια δεκαετία.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μειώθηκε κατά 4% από έτος σε έτος το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά σημείωσε αύξηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λόγω των καύσωνων και της ξηρασίας που έσπασαν ρεκόρ. Ωστόσο, η τελευταία ανάκαμψη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα δεν έχει αλλάξει τους πιο σημαντικούς παράγοντες μείωσης των εκπομπών: την πτώση των ακινήτων, τα lockdown για τον COVID, την ασθενή αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και την ισχυρή ανάπτυξη της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε η Carbon Brief νωρίτερα αυτόν τον μήνα. .

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από έναν άλλο ανιχνευτή εκπομπών, το Carbon Monitor, οι εκπομπές της Κίνας μειώθηκαν κατά 3,4% σε όλους τους τομείς μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, με τις εκπομπές στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνονται κατά 1,3% και τις εκπομπές από τη βιομηχανία κατά 6,5%.
Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα αυξήθηκε κατά 4,2% τους πρώτους επτά μήνες, αλλά η παραγωγή με καύση άνθρακα μειώθηκε κατά 1,2%. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή, αιολική, πετρέλαιο και υδροηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε διψήφια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, καθώς συνεχίστηκε η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εν τω μεταξύ, οι τιμές ρεκόρ του άνθρακα και του φυσικού αερίου είχαν ως αποτέλεσμα μειώσεις σε αυτά τα δύο καύσιμα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα αυξήθηκε κατά 13,6% τον Ιανουάριο-Ιούλιο, σύμφωνα με το Carbon Monitor, ενώ η παραγωγή πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε και οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν ρεκόρ.
Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης άνθρακα στην Ευρώπη δεν κάνει καμία διαφορά παγκοσμίως, καθώς η Ευρώπη αντιπροσωπεύει μόλις το 5% της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα.
Η Κίνα είναι ο βασικός παράγοντας για την παγκόσμια παραγωγή και εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, και η υγεία της κινεζικής οικονομίας θα διαμορφώσει την τάση της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα φέτος και τα επόμενα χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης