Ενέργεια

IEA: Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 790.000 Bpd τον Αύγουστο

IEA: Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 790.000 Bpd τον Αύγουστο
Η ανάπτυξη της παραγωγής αναμένεται να επιβραδυνθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους, αυξάνοντας κατά μόλις 280.000 bpd από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο 2022 στα 101,6 εκατομμύρια bpd

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως μέρος του συμφώνου του ΟΠΕΚ+ οδήγησαν σε άνοδο κατά 790.000 βαρέλια ημερησίως (Bpd) της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου τον Αύγουστο, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου που παρακολουθήθηκε προσεκτικά σήμεραΤετάρτη 14/9.
Τα κέρδη παραγωγής αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις απώλειες στη Νιγηρία, μέλος του ΟΠΕΚ - τη μεγαλύτερη υστέρηση στη συμφωνία του ΟΠΕΚ + - καθώς και από τη χαμηλότερη παραγωγή στα μη μέλη του ΟΠΕΚ της συμμαχίας του ΟΠΕΚ +, Καζακστάν και Ρωσία, ανέφερε ο ΔΟΕ.

Η ανάπτυξη της παραγωγής αναμένεται να επιβραδυνθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους, αυξάνοντας κατά μόλις 280.000 bpd από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο στα 101,6 εκατομμύρια bpd.
Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,8 εκατομμύρια bpd φέτος, σε μέσο όρο 100,1 εκατομμύρια bpd.
Το επόμενο έτος, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια bpd στα 101,8 εκατομμύρια bpd, δήλωσε ο IEA.

Τον Αύγουστο, η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης ανέκαμψε στα 1,211 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της χώρας - ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία πριν από τους αποκλεισμούς των λιμανιών που ξεκίνησαν αυτή την άνοιξη. Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης ανακάμπτει από τότε που άρθηκε ο αποκλεισμός στα μέσα Ιουλίου.
Στο άλλο άκρο του φάσματος προσφοράς, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Νιγηρία έπεσαν κάτω από το 1 εκατομμύριο bpd, το χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ, τον περασμένο μήνα, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η εταιρεία ανάλυσης εξαγωγών πετρελαίου Petro-Logistics.

Η μηνιαία έκθεση του οργανισμού με έδρα το Παρίσι έδειξε ακόμα πολύ ανθεκτικές ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, αλλά σημείωσε σημαντικές απώλειες σε λίγους μήνες μόλις τεθεί σε πλήρη ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στις αρχές του επόμενου έτους.
Οι συνολικές εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά 220.000 bpd τον Αύγουστο σε 7,6 εκατομμύρια bpd, που είναι μειωμένες κατά μόλις 390.000 bpd από τα προπολεμικά επίπεδα.

Ωστόσο, το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων που τίθεται σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Φεβρουάριο του 2023, αντίστοιχα, αναμένεται να οδηγήσει σε βαθύτερες μειώσεις καθώς θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον 1 εκατομμύριο bpd προϊόντων και 1,4 εκατομμύρια bpd αργού νέα σπίτια, είπε ο IEA.
«Η συνολική ρωσική παραγωγή πετρελαίου προβλέπεται να μειωθεί στα 9,5 mb/d μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, πτώση 1,9 mb/d σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022», ανέφερε η υπηρεσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης