Ενέργεια

Ινστιτούτο Jamestown: Γιατί ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας θα γυρίσει μπούμερανγκ

Ινστιτούτο Jamestown: Γιατί ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας θα γυρίσει μπούμερανγκ
Η περιφρόνηση του Putin για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι κατά τη γνώμη του δεν είναι σε θέση να υπαγορεύουν κανόνες και συνθήκες, στηρίζεται στο τεκμήριο του πανικού τους για την εντεινόμενη οικονομική δυσπραγία
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin εξέφρασε την πρόθεσή του να τιμωρήσει την Ευρώπη επειδή αντιστάθηκε στην επίθεση της Ρωσίας στην παγκόσμια τάξη και υποστήριξε την Ουκρανία πιο δυνατά και ξεκάθαρα από ποτέ, όπως τονίζει η ανάλυση του Ινστιτούτου Jamestown.
Μιλώντας στην υψηλή σύνοδο ενός οικονομικού φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, ο Putin υποστήριξε ότι η αντιπαράθεση στην Ουκρανία ενίσχυσε την κυριαρχία της Ρωσίας, άρα στην πραγματικότητα, πρόκειται να κερδίσει από την βαθύτερη παγκόσμια πόλωση και δεν έχει υποστεί σημαντικές απώλειες (Nezavisimaya gazeta, 7 Σεπτεμβρίου ).
Περιέγραψε την πρόταση για επιβολή ανώτατου ορίου τιμών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εξάγονται από τη Ρωσία ως «χαζή» και απείλησε να σταματήσει όλες τις προμήθειες ενέργειας εάν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Kommersant, 7 Σεπτεμβρίου).

Η περιφρόνηση του Putin για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι κατά τη γνώμη του δεν είναι σε θέση να υπαγορεύουν κανόνες και συνθήκες, στηρίζεται στο τεκμήριο του πανικού τους για την εντεινόμενη οικονομική δυσπραγία.
Μπορεί να πλησιάζει ένας σκληρός χειμώνας για την Ευρώπη, αλλά ο Putin έδωσε εντολή να κλείσει πολύ νωρίς ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία, δίνοντας στην ΕΕ άφθονο χρόνο για να προετοιμάσει μέτρα έκτακτης ανάγκης (Forbes.ru, 6 Σεπτεμβρίου).
Οι κύριοι σχολιαστές στη Μόσχα υποστηρίζουν ότι η οικονομική ευημερία σε βασικά κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς μεγάλους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία (Rossiiskaya gazeta, 6 Σεπτεμβρίου).

Αυτός ο ευσεβής πόθος καταρρίπτεται από τις προσεκτικές προσπάθειες της ΕΕ να εντάξει τις άμεσες απαντήσεις στον ρωσικό ενεργειακό εκβιασμό στη στρατηγική εξάλειψης της εξάρτησης από αυτόν τον απαράδεκτο προμηθευτή (Rosbalt, 6 Σεπτεμβρίου).

Τελικά, η Gazprom έχει πληγεί χειρότερα από την απόφαση του Putin να μεγιστοποιήσει την ενεργειακή πίεση στην ΕΕ, καθώς η ενεργειακή εταιρεία μπορεί να κάψει το περιττό αέριο μόνο σε τεράστιες φωτοβολίδες, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα πρέπει να κλείσει πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής καταστρέφοντας ουσιαστικά βασικά περιουσιακά στοιχεία (Svoboda.org, 5 Σεπτεμβρίου).

Το Κρεμλίνο μπορεί να διασκεδάζει φαντασιώσεις σχετικά με την ανακατεύθυνση των ροών φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Yamal στην Κίνα, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να τοποθετηθούν οι απαραίτητοι αγωγοί και το Πεκίνο δεν δείχνει ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα, όπως παραδέχονται ακόμη και σχολιαστές της Μόσχας (Ru.valdaiclub.com, Σεπτέμβριος 1).
Η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα ουσιαστικά υπονομεύει τις ενεργειακές φιλοδοξίες του Putin, καθώς η τιμή αναφοράς για το ρωσικό μείγμα πετρελαίου Urals έχει πέσει στα 65 δολάρια το βαρέλι, παρά τη μείωση των ποσοστώσεων παραγωγής από το καρτέλ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) (Izvestiya, 9 Σεπτεμβρίου ).

Αυτή η δυναμική με τις τιμές του πετρελαίου περιορίζει τα ρωσικά έσοδα πιο αποτελεσματικά από οποιαδήποτε προβλεπόμενα ανώτατα όρια, και ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin έχει προειδοποιήσει για δυσκολίες με την εξισορρόπηση του κρατικού προϋπολογισμού τα επόμενα τρία χρόνια (RBC, 8 Σεπτεμβρίου).
Αυτή η νηφάλια πρόβλεψη σημαίνει ότι η αποφασιστική εφαρμογή του «ενεργειακού όπλου» από τον Putin έχει αργήσει πολύ, και στο πλαίσιο της σταθεροποίησης των παγκόσμιων θεμελιωδών μεγεθών, η κίνηση φαίνεται απελπισμένη και όχι υπολογισμένη.

Η Ευρώπη είναι η μόνη ευάλωτη αγορά σε αυτήν την επανισορροπημένη παγκόσμια εικόνα, αλλά οι ηγέτες της ηπείρου εργάστηκαν για αρκετούς μήνες για την προετοιμασία ενός κοινού σχεδίου δράσης για την προβλέψιμη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας (Russiancouncil.ru, 6 Σεπτεμβρίου).
Οι διαφωνούμενες φωνές σχετικά με αυτό το θέμα είναι πάντα αξιοσημείωτες, αλλά η δέσμευση για ενότητα έχει διατηρηθεί και διευρυνθεί σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας, όπως φάνηκε από τη συνάντηση στις 8 Σεπτεμβρίου ανώτατων δυτικών αξιωματούχων άμυνας, υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, στο πηγάδι καθιέρωσε τη μορφή Ramstein (Kommersant, 8 Σεπτεμβρίου).

Οι απειλές του Putin θα μπορούσαν να έχουν κάνει τη διαφορά λίγους μήνες νωρίτερα, αλλά επί του παρόντος, οι δυτικοί πολιτικοί αναπτύσσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ανεξάρτητα από το άλεσμα του τσεκούρι από τη Ρωσία.
Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό ο Putin γνωρίζει τη διαφορά που κάνει αυτή η σταθερά διευρυνόμενη υποστήριξη στο πεδίο της μάχης:
Στην Άπω Ανατολή, είχε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Sergei Shoygu και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov, καθώς και η τελική εκπομπή των στρατηγικών ασκήσεων Vostok 2022, αλλά παραδόξως λίγες πληροφορίες δόθηκαν για καμία από τις δύο (Kremlin.ru, 6 Σεπτεμβρίου).

Μετά την επιστροφή του στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος προήδρευσε σε συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά επικεντρώθηκε κυρίως στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, διορθώνοντας κάπως το λάθος που είχε κάνει στη σύνοδο του Βλαδιβοστόκ, αλλά επιμένοντας στην αναθεώρηση της συμφωνίας με την Τουρκία ( RIA Novosti, 9 Σεπτεμβρίου).
Εν τω μεταξύ, η τακτική επιτυχία που πέτυχαν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Balakliya στην περιοχή του Χάρκοβο σε διάστημα τριών ημερών έγινε σοβαρή οπισθοδρόμηση και, σε άλλες δύο ημέρες, μια καταστροφή για τις ρωσικές δυνάμεις που συγκεντρώθηκαν γύρω από το Izyum για τη συνέχιση της επιθετικής ώθησης προς το Slovyansk (Meduza, Σεπτέμβριος 9).

Μέχρι το απόγευμα της 10ης Σεπτεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν είχε δώσει καμία πληροφορία για αυτή τη χαοτική υποχώρηση, αναφέροντας αντ' αυτού την αποτυχία της ουκρανικής επίθεσης στην περιοχή Χερσώνα σαν άποτέλεσμα.
Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης είχαν κολλήσει με την ιστορία για την άφιξη ενισχύσεων στο Kupyansk, το οποίο στην πραγματικότητα είχε χαθεί από τα εκπληκτικά γρήγορα κινούμενα ουκρανικά στρατεύματα (Izvestiya, 10 Σεπτεμβρίου).
Αυτή η λογοκρισία, ωστόσο, δεν κατάφερε να φιμώσει την όχι και τόσο μικρή συμμορία των «πατριωτών» μπλόγκερ, που έχουν σκορπίσει συναγερμό στα κοινωνικά δίκτυα για την εκτυλισσόμενη καταστροφή (Lenta.ru, 10 Σεπτεμβρίου).

Δεν είναι σαφές εάν ο Putin έχει καλύτερα στοιχεία για αυτή τη συγκλονιστική ήττα από τη συνοπτική αναφορά του Υπουργείου Άμυνας σχετικά με μια «αναδιάταξη» της ομάδας Balakliya-Izyum στο Ντονμπάς (Novayagazeta.eu, 10 Σεπτεμβρίου).
Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος ηγέτης παρευρέθηκε σε εορταστικές εκδηλώσεις στη Μόσχα, εγκαινίασε μια τεράστια ρόδα λούνα παρκ και ανέφερε εν συντομία το έργο της ανοικοδόμησης του Ντονμπάς για τον ερχόμενο χειμώνα (RIA Novosti, 10 Σεπτεμβρίου).
Το ουκρανικό επίτευγμα αποκάλυψε την επείγουσα ανάγκη για τη Μόσχα να δημιουργήσει εφεδρείες ικανές για μάχη, αντί για βαριά περιφερειακά τάγματα.

Αλλά μια πραγματική κινητοποίηση παραμένει ένα βήμα πολύ μακριά για τον Putin, ο οποίος προσπαθεί να διατηρήσει τα προσχήματα της ομαλότητας (την οποία οι Μοσχοβίτες επιθυμούν να προσυπογράψουν) και τον σταθερό έλεγχο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», η οποία μετά από 200 ημέρες δεν βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο (Meduza, 10 Σεπτεμβρίου).
Η ουκρανική επίθεση μπορεί σύντομα να φτάσει στα όριά της, όταν θα χρειαστεί ανασυγκρότηση προτού χτυπήσει άλλα αδύναμα σημεία στην ακανόνιστη άμυνα της Ρωσίας.
Ωστόσο, έχει ήδη αποδείξει ότι ο ενεργειακός εκβιασμός του Πούτιν εξαπολύθηκε πολύ αργά.
Η Ευρώπη έχει ανακαλύψει έναν δρόμο για τον μετριασμό ή ακόμη και την πρόληψη του επικείμενου σκληρού οικονομικού χειμώνα.

Πράγματι, η επόμενη ουκρανική επιτυχία, ίσως στην περιοχή Χερσώνα, θα μπορούσε να αναγκάσει τη Μόσχα να αναζητήσει μια διέξοδο από τον αήττητο πόλεμο και η επανέναρξη των εξαγωγών φυσικού αερίου στη Γερμανία θα μπορούσε να θεωρηθεί από το Κρεμλίνο ως χρήσιμη απόδειξη μιας νέας ετοιμότητας για συμβιβασμούς.
Η επέκταση της στήριξης προς την Ουκρανία θα πρέπει τώρα να αξιολογηθεί στην ΕΕ ως πιο αποτελεσματική και πολύ φθηνότερη πολιτική επιλογή από τους περιορισμούς στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και τις επιδοτήσεις στις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις.
Η ενεργειακή ασφάλεια μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχυθεί με στρατιωτικά μέσα—αν εφαρμοστεί στην Ουκρανία με αποφασιστικότητα και ικανότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης