Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Ένας δύσκολος χειμώνας εγκυμονεί κοινωνικές αναταραχές και επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη

Georgieva (ΔΝΤ): Ένας δύσκολος χειμώνας εγκυμονεί κοινωνικές αναταραχές και επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη
Υπάρχει φόβος ύφεσης σε κάποιες χώρες, αναγνώρισε η Georgieva

Αν ο χειμώνας είναι βαρύς, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ξεσπάσουν κοινωνικές αναταραχές και επισιτιστική κριση στην Ευρώπη όπου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη «τρομακτικές οικονομικές συνέπειες και δημιουργεί φόβους ύφεσης», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Krystallina Georgieva.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε μεταξύ των άλλων ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να πετύχει μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και την ανάγκη να αποφύγει το στραγγαλισμό της ανάπτυξης.

«Υπάρχει σίγουρα φόβος ύφεσης σε κάποιες χώρες γι' αυτό τον χειμώνα ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα», υπογράμμισε.
«Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί, και ο χειμώνας είναι βαρύς, η Ευρώπη μπορεί να οδηγηθεί σε κοινωνικές αναταραχές» κατέληξε.
Η Georgieva κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να «επιμείνουν» στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, σχολιάζοντας ότι πολλοί οικονομολόγοι έκαναν λάθος όταν προέβλεπαν πέρσι ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν.

«Ο πληθωρισμός είναι ανένδοτος (…) και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι εξίσου ανένδοτοι στην καταπολέμησή του», τόνισε.
Εάν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πάνε καλά, ο επόμενος χρόνος ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνος.
Αλλά αν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι στοχευμένη, θα μπορούσε να γίνει «ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό», κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης