Ενέργεια

Ανακατανέμονται πόροι, 16 δισ στην Γαλλία και 30 δισ στην Γερμανία από το πλαφόν - Αισιόδοξη η Simson για συμφωνία στις 30/9

Ανακατανέμονται πόροι, 16 δισ στην Γαλλία και 30 δισ στην Γερμανία από το πλαφόν - Αισιόδοξη η Simson για συμφωνία στις 30/9
H Ευρώπη βαδίζει προς συμφωνία και οι χώρες κάνουν τους σχεδιασμούς για τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν
Οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν σηματοδοτήσει τον σχεδιασμό μεταφοράς πόρων μέσω μηχανισμού ανάκτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι πηγές των κεφαλαίων εκτός από τα πλαφόν που θα μπουν σε αυτά που προσδιορίζονται ως υπερκέρδη, θα ενισχυθούν από τους προϋπολογισμούς.
Η Von der Leyen στην ομιλία της έδειξε να θεωρεί ότι η σχέση Ευρώπης - Ρωσίας είναι μη αναστρέψιμη, αφού ανέφερε ότι το ποσοστό της προμήθειας φυσικού αερίου έχει περιοριστεί στο 9%. Παράλληλα η Kardi Simson, Επίτροπος, που πριν από μερικούς μήνες είχε επισκεφεθεί την Ελλάδα, σε συνέντευξή της προς το Bloomberg χθες 14/9 το απόγευμα εξέφρασε την βεβαιότητα, ότι οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν στα μέτρα και αυτό θα ολοκληρωθεί στην προσεχή σύνοδο Υπουργών Ενέργειας στις 30/9.

Η Ευρωπαία Επίτροπος εξετίμησε, ότι η Ευρώπη προχωρά σε μέτρα που θα είναι αποτελεσματικά και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή απέναντι στην κρίση, τονίζοντας και αυτή ότι η βασική πολιτική γραμμή στήριξης της Ουκρανίας δεν θα αλλάξει. Η Simson έχει εκφράσει την άποψη ότι η νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική στην Ευρώπη θα είναι έτοιμη το 2023, αλλά η Πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε αποφασιστικότερη χθες, αναφέροντας ότι τα μέτρα για την ρευστότητα της αγοράς με κρατικές εγγυήσεις και καλύτερους όρους για τα margin calls - ενέχυρα των ενεργειακών εταιριών κοινής ωφέλειας, θα τεθούν σε εφαρμοσή από τον Οκτώβριο. Αυτό θα απαλλάξει εταιρίες όπως η ΔΕΗ από υπέρμετρη δέσμευση κεφαλαίων κίνησης είτε δανειακών φορτίων για άλλους, λόγω της ανόδου των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση η ευρωπαϊκή πλευρά επιλέγει ξεκάθαρα την ρήξη με τους Ρώσους ενόψει του χειμώνα με ο,τι και αν σημάνει τελικά αυτό.
Από την άλλη πλευρά τα συμβόλαια TTF ο μηχανισμός των οποίων βρίσκεται υπό υποκατάσταση, σύμφωνα και με τις δηλώσεις Von der Leyen, είδε τις τιμές χθες να ανακάμπτουν στα 222 ευρώ/MWh στο +10%.

Γαλλία και Γερμανία 16 + 30 δισ σε πρώτη φάση

Η Γαλλία αποφάσισε χθες να "ρίξει" 16 δισ ευρώ στα πλαίσια της αναδιανομής με τον μηχανισμό του πλαφόν στην αγορά της ενόψει του χειμώνα.
Η αύξηση η οποία θα επιτραπεί στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία για τα νοικοκυριά θα περιοριστεί στο 15%, δήλωσε η πρωθυπουργός Elisabeth Borne, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εκτόξευση στα ύψη των τιμών ενόψει του χειμώνα.
Η Borne είπε, ότι η μέγιστη αύξηση του ανώτατου ορίου τιμής 15% για το φυσικό αέριο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο 2023, ενώ η αύξηση του ανώτατου ορίου τιμής 15% για την ηλεκτρική ενέργεια θα τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο.

"Θα αναλάβουμε δράση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο", πρόσθεσε η Borne χθες 14/9, την ώρα που οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν ήδη μοιράσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές περικοπές, δωρεές και επιδοτήσεις για να αντιμετωπίσουν μια κρίση που αυξάνει τον πληθωρισμό.
Τα πλαφόν αυτά θα κοστίσουν στο κράτος 16 δισ ευρώ και θα προστατεύσουν τους λογαρισμούς των νοικοκυριών από διπλασιασμό.
Tο κράτος θα δώσει επιδόματα στους ασθενέστεους οικονομικά της τάξης των 200 ευρώ για 200 εκατ νοικοκυριά.

Παράλληλα η απόφαση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σχεδιάσει να τοποθετήσει φράγμα στους παραγωγούς ηλεκτρισμού για την Γερμανία θα σημάνει αφαίρεση της τάξης των 30 δισ από τα κέρδη της τρέχουσας χρονιάς, σύμφωνα με ανάλυση της διεθνούς φήμης συμβουλευτικής εταιρίας  Enervis που δημοσιοποιήθηκε χθες 14 Σεπτεμβρίου.
Το αντίστοιχο κονδύλι θα είναι επιπλέον 30 δισ για τον επόμενο χρόνο.

Εαν σύμφωνα με τις πληροφορίες το φράγμα των 180 ευρώ/MWh ισχύσει και για μονάδες φυσικού αερίου όπως και αυτές που χρησιμοπoιουν άνθρακα χαμηλότερης περιεκτικότητας ρύπων σύμφωνα με την Enervis o μηχανισμός θα επηρεάσει 6.000 ώρες που αντιστοιχούν σε spot τιμές για το 2022 και 5.500 το 2023.
Σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων το 2023 η διαφορά του πλαφόν από τις spot τιμές θα είναι μεγαλύτερη.

www.worldenergynews.gr









www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης