Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σδούκου: Δύσκολος ο φετινός χειμώνας - Εξετάζουμε επιπλέον επιδότηση στη θέρμανση

Σδούκου: Δύσκολος ο φετινός χειμώνας - Εξετάζουμε επιπλέον επιδότηση στη θέρμανση

Μονόδρομος η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η πράσινη μετάβαση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με την κ. Σδούκου

Απαντήσεις στο βασικό ερώτημα πώς θα ξεπεράσουμε τον δύσκολο χειμώνα επιχείρησε να δώσει στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, αποκαλύπτοντας τα μέτρα στήριξης που εξετάζει η κυβέρνηση για τη θέρμανση.

«Σίγουρα θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα. Κάποια από αυτά τα μέτρα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου» είπε η κ. Σδούκου.

Μιλώντας για το πλαφόν που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να περιορίσει τα υπερέσοδα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια (λιγνίτης, αιολική ή πυρηνική ενέργεια) είπε ότι τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε έναν κουμπαρά για τα κράτη μέλη. «Θα είναι τα λεγόμενα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας», προσέθεσε η κ. Σδούκου διευκρινίζοντας ότι τα κράτη – μέλη, μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού, θα τα μοιράσουν μεταξύ τους.

Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει ο Έλληνας πολίτης για να θερμανθεί όσο το δυνατόν πιο οικονομικά αυτό τον χειμώνα που οι τιμές του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των πετρελαιοειδών και των καυσόξυλων είναι στα ύψη η γ.γ. Ενέργειας δήλωσε ότι «μονόδρομος είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η πράσινη μετάβαση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου «δεν πρέπει να εξαρτάσαι ενεργειακά από καμία άλλη χώρα. Εκεί βαδίζουμε και είναι το σωστό. Μέχρι να φτάσουμε εκεί το φυσικό αέριο είναι η καλύτερη λύση αν δεν μας συνέβαινε αυτός ο πόλεμος».

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες που άλλαξαν τους καυστήρες τους από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο και τώρα καλούνται να γυρίσουν πάλι στο πετρέλαιο, είπε ότι «όσοι έχουν εγκαταστήσει φυσικό αέριο δεν πρέπει να νιώθουν ότι έχουν χάσει. Θα πρέπει να δουν τι κέρδισαν τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια».

Και όπως είπε, «σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες ο κόσμος να δει αν συμφέρει παροδικά να χρησιμοποιηθεί ένα υποκατάστατο αντί του φυσικού αερίου». Η Κ. Σδούκου δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται ότι για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, αυτό δεν είναι τεχνικά και οικονομικά εύκολο. Γι’ αυτό το λόγο, όπως δήλωσε, «μόνο για τις περιπτώσεις που αυτό είναι λιγότερο ασύμφορο εξετάζουμε την περίπτωση να δοθεί παραπάνω επιδότηση στη θέρμανση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης