Τελευταία Νέα

ΑΠΕ: Mega deals δισ στην Ευρώπη - Ο μόνος δρόμος σύμφωνα με το Oilprice.com

ΑΠΕ: Mega deals δισ στην Ευρώπη - Ο μόνος δρόμος σύμφωνα με το Oilprice.com
Η ανάγκη για επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια είναι εδώ και καιρό εμφανής και η αγορά ωριμάζει γρήγορα

Στην ευρωπαϊκή ενέργεια, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει καθορίσει την αγορά μέχρι στιγμής το 2022. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό. Η αντίδραση των οργανισμών, καταναλωτών και κυβερνήσεων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας εξέλιξης στην εν λόγω αγορά. Είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το step up για την Ευρώπη, διερωτάται με ανάλυσή του, το Oilprice;

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής γνωρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά οι υπεύθυνοι για τη χάραξη διαπραγματεύσεων γνωρίζουν ήδη τα οφέλη. Οι συμφωνίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήρθαν στο προσκήνιο πέρυσι, όπως όταν η Engie και η Crédit Agricole αγόρασαν την ισπανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Eolia για 2,2 δισ. ευρώ.

Η τάση συνεχίστηκε και το 2022, παρά τη μακροοικονομική αναταραχή που χαρακτήρισε μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους. Στην πραγματικότητα, τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες ενεργειακές συμφωνίες στην ΕΜΕΑ στο α΄ τρίμηνο εμπίπτουν στη σφαίρα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα deals

Η δανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Ørsted πούλησε το 50% ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο Ηνωμένο Βασίλειο στους γαλλικούς χρηματοοικονομικούς κολοσσούς Axa και Crédit Agricole για 3,6 δισ. ευρώ. Και ο γίγαντας PE KKR ήταν απασχολημένος με δύο μεγάλες συμφωνίες την περασμένη άνοιξη: τις εξαγορές της γαλλικής Albioma για 2,6 δισ. ευρώ και της βρετανικής ContourGlobal για 5,5 δισ. ευρώ.

Υπήρχαν επίσης σημαντικές συμφωνίες στην ευρύτερη περιοχή EMEA: η Seplat της Νιγηρίας εξαγόρασε την τοπική υπεράκτια επιχείρηση της Exxon Mobil, Mobil Producing Nigeria, για 1,4 δισ. ευρώ και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι και η Εθνική Εταιρεία Ενέργειας του Άμπου Ντάμπι αγόρασαν μερίδιο 67% στα Ηνωμένα Αραβικά Ο πάροχος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Emirates Masdar για 1,2 δισ. ευρώ.

Αναπόφευκτη ανάπτυξη

Η ανάγκη για επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια είναι εδώ και καιρό εμφανής και η αγορά ωριμάζει γρήγορα. Η Ευρώπη έχει δεσμευτεί στους καθαρούς μηδενικούς στόχους της και η δραστηριότητα των χρηματοοικονομικών χορηγών δείχνει ότι έχουν μεγάλη πεποίθηση για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και η πρόσφατη απόφαση της Ευρώπης να ορίσει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως πηγές καθαρής ενέργειας σύμφωνα με την ταξινόμηση της ΕΕ είναι πιθανό να δει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Επιταχυνόμενη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αύξηση της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης φαίνεται αναπόφευκτη.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης