Διεθνή

Bloomberg: Πόλεμος και ακρίβεια σε τρόφιμα - καύσιμα, ανεβάζουν την ακροδεξιά στην Ευρώπη

Bloomberg: Πόλεμος και ακρίβεια σε τρόφιμα - καύσιμα, ανεβάζουν την ακροδεξιά στην Ευρώπη
Η αναβίωση της λαϊκιστικής δεξιάς στην Ευρώπη, με τον μανδύα του εθνικισμού, είναι μια συνέπεια, της κρίσης

Η παραίτηση της Σοσιαλδημοκρατικής πρωθυπουργού της Σουηδίας σήμερα Πέμπτη 15/9 ανοίγει το δρόμο για μια κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά την ακροδεξιά.
Οι εθνικιστές Σουηδοί Δημοκράτες, των οποίων ο ηγέτης Jimmie Akesson έκανε εκστρατεία σε μια πλατφόρμα μηδενικής ανοχής στο έγκλημα και μειώνοντας τη μετανάστευση στο ελάχιστο, είναι τώρα η δεύτερη πολιτική δύναμη σε μια χώρα που κάποτε ήταν γνωστή για τον φιλελευθερισμό της.
Οχι πια.

Ο φθινοπωρινός άνεμος του δεξιού λαϊκισμού δεν πνέει μόνο πάνω από το μεγαλύτερο σκανδιναβικό έθνος.
Κατακλύζει μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Στην Ιταλία, η Giorgia Meloni πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας της, αφού ξεπέρασε τη Λέγκα του Matteo Salvini στα δεξιά, με σημαία την «υπεράσπιση της ιταλικής εθνικής ταυτότητας».

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss νίκησε τον αντίπαλό της στην ηγεσία των Συντηρητικών, κάνοντας έκκληση στη βάση του κόμματός της με μια δυναμικά εθνικιστική προσέγγιση στην κυβέρνηση.

Ο Ούγγρος Viktor Orban, ο αιώνιος ανελεύθερος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει να προσπαθεί να εμποδίσει τις κυρώσεις στη Ρωσία.
Η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας ήταν στην πρώτη γραμμή υποστήριξης για την Ουκρανία, αλλά η αλληλεγγύη της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, πόσο μάλλον με το Βερολίνο είναι ανεπαρκής.

Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων αυξάνουν την πολιτική αστάθεια, βλάπτοντας τους ψηφοφόρους και πλήττοντας τις κυβερνήσεις, επιδεινώνοντας την αίσθηση της αταξίας.
1_26.PNG
Η αναβίωση της λαϊκιστικής δεξιάς στην Ευρώπη, με τον μανδύα του εθνικισμού, είναι μια συνέπεια.
Αλλά δεν θα κάνει τίποτα για να υποκινήσει την κοινή δράση, όπως ακριβώς το μπλοκ χρειάζεται να δείξει ενότητα ενόψει μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, μιας πιθανής ύφεσης και του πολέμου στο κατώφλι του.

Ούτε θα βοηθήσει την υπόθεση της υποστήριξης της Ουκρανίας.
Άλλωστε, μια κατακερματισμένη Ευρώπη ωφελεί μόνο τους εχθρούς της, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης