Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Χρειάζεται η Κίνα περισσότερο ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Power of Siberia 2;

Reuters: Χρειάζεται η Κίνα περισσότερο ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Power of Siberia 2;
Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, αναμένονται πολύπλοκες, καθώς η Κίνα δεν αναμένεται να χρειαστεί επιπλέον προμήθειες αερίου πριν το 2030, σύμφωνα με ειδικούς της βιομηχανίας

Η χθεσινή (15/9) προγραμματισμένη συνάντηση του Vladimir Putin με τους ομολόγους του από την Κίνα και τη Μογγολία είχε μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος και το νέο project υποδομών, τον αγωγό Power of Siberia 2, για την παράδοση αερίου στην Κίνα μέσω Μογγολίας, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόκειται για έναν αγωγό που η Ρωσία είχε προτείνει πριν από χρόνια. Στην παρούσα φάση όμως, το σχέδιο αποκτά πιο επείγοντα χαρακτήρα, καθώς η Μόσχα στρέφεται στο Πεκίνο για να αντικαταστήσει την Ευρώπη που κατείχε τα ηνία τους μεγαλύτερου αγοραστή ρωσικού αερίου.

Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, αναμένονται πολύπλοκες, καθώς η Κίνα δεν αναμένεται να χρειαστεί επιπλέον προμήθειες αερίου πριν το 2030, σύμφωνα με ειδικούς της βιομηχανίας.

Τι είναι ο αγωγός Power of Siberia 2

O προτεινόμενος αγωγός θα φέρνει αέριο από τα μεγάλα αποθέματα της χερσονήσου Γιαμάλ στη δυτική Σιβηρία- την κύρια πηγή των προμηθειών αερίου της Ευρώπης- στην Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο και όλο και μεγαλύτερο καταναλωτή αερίου.

Η ιδέα άρχισε να κερδίζει έδαφος όταν άρχισε να στήνεται ο αγωγός Power of Siberia (ο οποίος τώρα λειτουργεί κανονικά) στη Γιακουτία της ανατολικής Ρωσίας το 2014. Ο αγωγός αυτός εκτείνεται για 3.000 χλμ, περνώντας από τη Σιβηρία και φτάνοντας στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ της Κίνας.

Ο νέος αγωγός θα περνούσε από το ανατολικό μισό της Μογγολίας, φτάνοντας στην Εσώτερη Μογγολία της Κίνας (βόρεια Κίνα), όχι μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Πεκίνο, σύμφωνα με χάρτη της Gazprom, η οποία άρχισε μελέτη βιωσιμότητας το 2020 και σκοπεύει να αρχίσει τις παραδόσεις αερίου ως το 2030. Ο 2.600 χλμ αγωγός θα μεταφέρει 50 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου ετησίως, λέει η Gazprom- λίγο λιγότερο από το Nord Stream 1 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία περνώντας από τη Βαλτική.

Χρειάζεται η Κίνα περισσότερο ρωσικό αέριο;

Η Gazprom ήδη προμηθεύει αέριο στην Κίνα μέσω του πρώτου αγωγού Power of Siberia, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 30 ετών και 400 δισ. δολαρίων, που άρχισε στα τέλη του 2019. Φέτος αναμένεται πως θα προμηθεύσει 16 δισ. κυβικά μέτρα αερίου και θα παραδίδει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πριν φτάσει την πλήρη χωρητικότητα των 38 bcm ως το 2025.

Τον Φεβρουάριο το Πεκίνο συμφώνησε επίσης να αγοράσει αέριο από το νησί Σαχαλίν, της ρωσικής Άπω Ανατολής. Στο μεταξύ η Κίνα διαπραγματεύεται επίσης για έναν νέο αγωγό (Central Asia- China Gas Pipeline D) για 25 bcm ετησίως για 30 χρόνια από το Τουρκμενιστάν μέσω Τατζικιστάν και Κιργιστάν.Επιπρόσθετα στο αέριο μέσω αγωγών, η χώρα έχει επίσης μακροπρόθεσμα συμβόλαια με το Κατάρ, τις ΗΠΑ και διεθνείς πετρελαϊκές για 42 εκατ. τόνους LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) ετησίως που θα μεταφέρεται μέσω τάνκερ, με τις περισσότερες προμήθειες να αρχίζουν τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Θεμελιωδώς βλέπουμε να υλοποιείται λίγη μόνο στήριξη προς τον Power of Siberia 2 πριν το 2030, καθώς η Κίνα έχει εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες ως τότε» είπε ειδικός της βιομηχανίας που εδρεύει στο Πεκίνο, ο οποίος μίλησε ανώνυμα. «Θα είναι μια τρομερά πολύπλοκη διαπραγμάτευση, που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, καθώς έχει τεράστια πολιτικά, εμπορικά και οικονομικά ρίσκα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης