Ενέργεια

Γιατί υποχωρούν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Γιατί υποχωρούν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Εισαγωγές από Νορβηγία και φορτία LNG ρίχνουν τις τιμές σύμφωνα με το Montel

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν σχεδόν 15 ευρώ σήμερα (16/9), καθώς οι παραδόσεις στη Νορβηγία αυξήθηκαν,ενώ η ζήτηση μειώθηκε δεδομένου ότι η βιομηχανία ερχόταν αντιμέτωπη με το υψηλό κόστος και οι χώροι αποθήκευσης πλησίαζαν τη μέγιστη χωρητικότητα.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο της επόμενης ημέρας στον ολλανδικό κόμβο TTF σημείωσε ενδοσυνεδριακή πτώση 13,28 ευρώ στα 176,60 ευρώ/MWh στο EEX ενώ 16.35 ισορροπούσε στα 191,77 ευρώ/MWh (-10,5%).

Ο βασικός δείκτης για το φυσικό αέριο στο Ηνωμένο Βασίλειο National Balancing Point (NBP) μειώθηκε 45ρ.

Οι προβλέψεις για χαμηλότερες θερμοκρασίες είχαν οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές του φυσικού αερίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά μια «εισροή LNG» και η άνοδος των νορβηγικών ροών πίεσαν καθοδικά τις τιμές, τόνισε ένας trader. Το discount του LNG έναντι του TTF μειώθηκε στο 13%.

Οι θερμοκρασίες στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου της ΕΕ, θα πρέπει να είναι 2 βαθμούς Κελσίου κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα επανέλθουν ή θα είναι ελαφρώς υψηλότερες στο δεύτερο μέρος του μήνα, έδειξαν στοιχεία από την Energy Quantified της Montel.

Επίσης, οι ροές της Νορβηγίας προς την υπόλοιπη Ευρώπη παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα 372 mcm (εκατομμύρια κυβικά μέτρα) ημερησίως, αυξημένες κατά 3 mcm σε σύγκριση με χθες (15/9). Οι διακοπές που έγιναν για λόγους συντήρησης στη Νορβηγία είχαν πρόσφατα μειώσει τις ροές, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Απαίτηση για «καταστροφή» της ζήτησης

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αυτή τη στιγμή ήταν πιθανό να είναι η καταστροφή της ζήτησης, είπε ένας αναλυτής.

«Οι τιμές υποχώρησαν αρκετά αφού ουσιαστικά σταμάτησε η εισαγωγή του ρωσικού φυσικού αερίου. Οπότε γίνεται λόγος για «καταστροφή» της ζήτησης, με αρκετές βιομηχανίες να έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος λόγω του αυξανόμενου κόστους» τόνισε.

Επιπρόσθετα, οι ευρωπαϊκοί στόχοι αποθήκευσης είχαν ήδη επιτευχθεί, με τις εγκαταστάσεις της ΕΕ να έχουν για τελευταία φορά προσεγγίσει το 84,7% της χωρητικότητας, περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από ό,τι πριν από μια εβδομάδα, έδειξαν στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Η ΕΕ είχε αρχικά σχεδιάσει την πλήρωση των χώρων αποθήκευσης στο 80% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου.

Ωστόσο, οι τιμές βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να δουν ξανά κάποια ανοδική πίεση ελέω χειμώνα και ψυχρότερων θερμοκρασιών, πρόσθεσε ο αναλυτής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης