Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΗΠΑ: Eθνικός στόχος τα 15 GW ενέργειας από ΑΠΕ ως το 2030 - 50 εκατ. σε Ε&Α

ΗΠΑ: Eθνικός στόχος τα 15 GW ενέργειας από ΑΠΕ ως το 2030 - 50 εκατ. σε Ε&Α
Η πρωτοβουλία των ΗΠΑ στοχεύει να μειώσει το κόστος του κλάδου κατά 75% μέσω Ε&Α και επενδύσεων στις μεταφορές, στην εφοδιαστική αλυσίδα στις λιμενικές υποδομές.

Οι φιλοδοξίες των ΗΠΑ για πλωτή αιολική ενέργεια έλαβαν τεράστια ώθηση με την ανακοίνωση από την κυβέρνηση Biden ενός νέου στόχου για εγκατάσταση 15 GW στα αμερικανικά ύδατα έως το 2035.
Το νέο «Floating Wind Shot» που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στοχεύει να πετύχει τον στόχο μειώνοντας το κόστος στον κλάδο κατά περισσότερο από 75%, σε 45 $/MWh μέσω χρηματοδότησης προσπαθειών Ε&Α που επικεντρώνονται στην εξέλιξη της μηχανικής και στην κατασκευή, που θα αυξήσουν την κλίμακα και τις δυνατότητες των ανεμογεννήτριών.

«Η μετατόπιση της τεχνολογίας υπεράκτιων κλίμακας, θα ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες για υπεράκτια αιολική ενέργεια στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια και του Όρεγκον, στον Κόλπο του Μέιν και πιο πέρα», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση.
«Η αξιοποίηση αυτών των πόρων θα επεκτείνει τα αποθέματα καθαρής ενέργειας των ΗΠΑ και θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων που έθεσαν ο Πρόεδρος και οι κυβερνήτες σε ολόκληρη τη χώρα».
Περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού δυναμικού των ΗΠΑ για υπεράκτια αιολική ενέργεια – 2,8 τεραβάτ (TW) – βρίσκονται σε ύδατα βαθύτερα από 60 μέτρα προσβάσιμα μόνο μέσω πλωτής τεχνολογίας.

Ο κυμαινόμενος στόχος του 2035 προσθέτει στον υπάρχοντα στόχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ να έχει 30 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030.

Σύμφωνα με την προσέγγιση της κυβέρνησης Biden στο σύνολο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών, η πρωτοβουλία θα ηγηθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας, Εσωτερικών, Εμπορίου και Μεταφορών και ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη 15/9 από την υπουργό ενέργειας Jennifer Granholm και τον υπουργό Εσωτερικών Debb Haaland.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει το Floating Wind Shot με νέα χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων δολαρίων που παρέχεται εν μέρει από τον νόμο 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις και θέσεις εργασίας (IIJA) που ψηφίστηκε πέρυσι για έρευνα, ανάπτυξη και επίδειξη, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα ανακοινωθέντος «Flowin» 6,85 εκατομμυρίων δολαρίων βραβείο για την ανάπτυξη πλωτής πλατφόρμας.

«Αυτές οι ενέργειες θα δημιουργήσουν τον αγωγό που είναι απαραίτητος για να πυροδοτήσει επενδύσεις σε μια νέα εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε η Heather Zichal, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ομάδας υπεράσπισης των ΑΠΕ της Αμερικανικής Ένωσης Καθαρής Ενέργειας.
«Σε συνδυασμό με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού που θεσπίστηκε πρόσφατα, αυτοί οι στόχοι θα μειώσουν σημαντικά το κόστος για την υπεράκτια αιολική ανάπτυξη, επιτρέποντας την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας στην κλίμακα που απαιτείται για την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Το πλεονέκτημα Καλιφόρνιας και Όρεγκον

Η Καλιφόρνια και το Όρεγκον έχουν μερικούς από τους καλύτερους αιολικούς πόρους στον κόσμο, με ταχύτητα ανέμου κατά μέσο όρο 9,5-11 m/s, αλλά η απότομη εξωτερική υφαλοκρηπίδα (OCS) κατά μήκος της ακτογραμμής των ΗΠΑ στον Ειρηνικό απαιτεί τεχνολογία πλωτής.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη πλωτών ανέμων στα ανοιχτά της Καλιφόρνια, όπου το Γραφείο Διαχείρισης Ενέργειας Ωκεανών (BOEM), η κύρια ρυθμιστική αρχή στο πλαίσιο του DoI που διαχειρίζεται την ανάπτυξη ενέργειας στο OCS, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δημοπρασίες για χωρητικότητα άνω των 4,5 GW αυτό το φθινόπωρο, ενώ το κράτος έχει θέσει στόχους έως και 5 GW πλωτών εγκαταστάσεων έως το 2030 και 25 GW έως το 2045.

«Η Golden State έχει ήδη δεσμευτεί να αναπτύξει πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια… [και] τώρα η κυβέρνηση Biden δίνει τεράστια ώθηση σε αυτές τις προσπάθειες θέτοντας έναν εθνικό στόχο πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 15 GW έως το 2035», δήλωσε ο Adam Stern, εκτελεστικός διευθυντής. , Offshore Wind California, ένας εμπορικός όμιλος κατασκευαστών υπεράκτιων αιολικών και εταιρειών τεχνολογίας.

Οι περισσότερες πολιτείες φαίνεται να διστάζουν να μπουν στο παιχνίδι των ΑΠΕ.

Ενώ η Καλιφόρνια είναι έτοιμη να είναι η πρώτη πολιτεία που θα βάλει πλωτό χάλυβα στο νερό σε κλίμακα, τα βαθιά νερά ανοιχτά του Όρεγκον και της πολιτείας της Ουάσιγκτον στον Ειρηνικό, τον Κόλπο του Μέιν και περαιτέρω ανοικτά στο μέσο του Ατλαντικού και τον Κόλπο του Μεξικού, ομοίως διαθέτουν εξαιρετικούς αιολικούς πόρους που εξετάζονται για ανάπτυξη.

Τους τελευταίους μήνες η BOEM δημιούργησε τις λεγόμενες «περιοχές ενδια΄φεροντος» για να μετρήσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας για εκτάσεις ωκεανών στον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοιχτά του Όρεγκον και στον Κεντρικό Ατλαντικό και τον Κόλπο του Μέιν, ενώ οι περιοχές κλήσεων στον Κόλπο του Μεξικού έχουν ήδη γίνει χαραχτεί σε περιοχές αιολικής ενέργειας για πιθανή μίσθωση στις αρχές του επόμενου έτους.
Η ευκαιρία παραγωγής καθαρής ενέργειας σε κλίμακα συνδυάζεται με τα οικονομικά οφέλη, με μια μελέτη από την ερευνητική εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie που διαπίστωσε ότι μόνο μία πώληση μίσθωσης στην Καλιφόρνια θα μπορούσε να υποστηρίξει 38.100 θέσεις εργασίας ετησίως, 3,5 δισ. δολάρια σε ετήσιους μισθούς και 44,2 δισ. δολάρια σε επενδύσεις κεφαλαίου.

Περαιτέρω επενδύσεις

«Ακριβώς όπως ο στόχος των 30 GW της κυβέρνησης μέχρι το 2030 βοήθησε στην απελευθέρωση δισεκατομμυρίων σε νέες επενδύσεις, αυτός ο νέος εθνικός πλωτός στόχος υπεράκτιων αιολικών παρέχει μακροπρόθεσμη κανονιστική βεβαιότητα που θα οδηγήσει τις επενδύσεις σε Αμερικανούς κατασκευαστές, λιμάνια και ναυπηγεία», δήλωσε η Liz Burdock, Διευθύνουσα Σύμβουλος της βιομηχανίας. υποστηρίζει το Business Network for Offshore Wind (BNOW).
Ο πλωτός άνεμος είναι πολύ στα σπάργανα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, με συνολική συνδυασμένη εγκατεστημένη ισχύ μικρότερη από 124 MW, σε σύγκριση με πάνω από 50 GW για σταθερό πυθμένα.

Και ενώ η Ευρώπη είχε ένα προβάδισμα 30 ετών για την ανάπτυξη της βιομηχανίας σταθερού πυθμένα, δεν υπάρχουν ξεκάθαροι πρωτοπόροι στον τομέα των πλωτών, δίνοντας στις ΗΠΑ την ευκαιρία να πάρουν το προβάδισμα.
«Το μέλλον του υπεράκτιου ανέμου βρίσκεται σε βαθύτερα νερά που απαιτούν πλωτή τεχνολογία και αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο θέτει τις ΗΠΑ σε μια πορεία να γίνουν παγκόσμιοι ηγέτης σε αυτόν τον κλάδο αιχμής και σημαντικός εξαγωγέας τεχνογνωσίας και προμηθειών», δήλωσε ο Burdock.

Οι επενδύσεις σε υποδομές είναι ζωτικής σημασίας

Ως εκεί ωστόσο, θα απαιτηθούν μαζικές αναβαθμίσεις και επενδύσεις σε αλυσίδες εφοδιασμού και υποδομές λιμένων και μεταφοράς, καθώς και εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού.
Το Floating Wind Shot περιλαμβάνει προσπάθειες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάλυση των ελλείψεων στο λιμάνι και τη μετάδοση κατά μήκος της δυτικής ακτής για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τις απαραίτητες βελτιώσεις και αναβαθμίσεις.

Το DoE πρόκειται επίσης να ανακοινώσει ως μέρος της πρωτοβουλίας Floating Wind Shot μια επιπλέον χρηματοδότηση 31 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Aerodynamic Turbines, Lighter and Afloat, με το πρόγραμμα Nautical Technologies και Integrated Servo-Control (Atlantis).
Η φάση 1 του έργου Atlantis επικεντρώθηκε στη μηχανική συστημάτων για πλωτά υπεράκτια αιολικά συστήματα για μείωση του κόστους, ενώ η φάση 2 θα προσανατολιστεί σε δοκιμές σε περιβάλλοντα ωκεανών, λιμνών και δεξαμενών και σηράγγων για περαιτέρω ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για πλωτές ανεμογεννήτριες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης