Ολλανδία: «Ζαλίζει» ο νέος στόχος των 70 GW ως το 2050 στα offshore αιολικά

Ολλανδία: «Ζαλίζει» ο νέος στόχος των 70 GW ως το 2050 στα offshore αιολικά
Ο πιο φιλόδοξος στόχος στην υπεράκτια αιολική ενέργεια

Το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο έθεσε έναν στόχο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 70 GW για το 2050, ο οποίος είναι ένας από τους πιο φιλόδοξους παγκοσμίως, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τη μαζική ηλεκτροδότηση της Ολλανδίας και να παράγει πράσινο υδρογόνο για να απελευθερώσει τις βιομηχανίες άνθρακα.

Η κυβέρνηση νωρίτερα φέτος είχε ήδη διπλασιάσει την προηγούμενη φιλοδοξία της για υπεράκτια αιολική ενέργεια για το 2030 σε 21 GW. Το μικρό έθνος της Βόρειας Θάλασσας πέρυσι είχε 3 GW λειτουργικών αιολικών πάρκων στη θάλασσα, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση σε υπεράκτια αιολική δυναμικότητα στην Ευρώπη μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της WindEurope.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλίματος και Ενέργειας, Rob Jetten υπογράμμισε ότι: «Η ισχύς των 70 GW είναι πολύ φιλόδοξη και τα επόμενα χρόνια θα δούμε πόσα ακριβώς γιγαβάτ χρειάζονται. Η κυβέρνηση θα εργαστεί προσεκτικά για την προστασία της φύσης».

Σημειώνεται ότι λαμβάνοντας υπόψη το μικρό της μέγεθος και τον πληθυσμό κάτω των 18 εκατομμυρίων ανθρώπων, η Ολλανδία με τον νέο στόχο συγκαταλέγεται στους πιο φιλόδοξους στόχους υπεράκτιων αιολικών στον κόσμο. Η γειτονική Γερμανία, για παράδειγμα, έχει επίσης στόχο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 70 GW για το 2045, αλλά έχει πληθυσμό 83 εκατομμύρια.

Ο Jetten σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο σχετικά με τα μακροπρόθεσμα σχέδια της κυβέρνησης για την αιολική ενέργεια στη θάλασσα είπε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει τις πιθανότητες για τα λεγόμενα «συνδυασμός» υπεράκτιων ανέμων και υδρογόνου στην ξηρά. «Με βάση αυτή την ανάλυση, συμπεραίνω ότι η συντονισμένη υλοποίηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και του υδρογόνου είναι απαραίτητη» είπε.

Τέλος, η ανακοίνωση του φιλόδοξου νέου στόχου έρχεται αφού εννέα χώρες γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα και τον Βόρειο Ατλαντικό δεσμεύτηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε έναν κοινό στόχο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 260 GW μέχρι τα μέσα του αιώνα

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης