Ενέργεια

Προς συμφωνία και η RWE με το Κατάρ για LNG - Mάχη με τον χρόνο για την Ευρώπη

Προς συμφωνία και η RWE με το Κατάρ για LNG - Mάχη με τον χρόνο για την Ευρώπη

Η Ισπανία μπορεί να κλείσει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες σε περιόδους αιχμής - Η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει φυσικό αέριο στη Γερμανία τον Οκτώβριο - Η Γερμανία θα υπογράψει συμβάσεις LNG στα ΗΑΕ

 

Σχετικά Άρθρα
Το Βερολίνο ανέφερε, ότι στόχευε να υπογράψει συμβόλαια LNG στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την προμήθεια τερματικών σταθμών που κατασκευάζει, τώρα που ο ζωτικής σημασίας αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 από τη Ρωσία έχει κλείσει, ενώ Ισπανία, Γαλλία άλλοι περιέγραψαν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να προσπαθήσουν να αποφύγουν διακοπές ρεύματος.

Παράλληλα η γερμανική RWE ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε «καλές και εποικοδομητικές συνομιλίες» με το Κατάρ σχετικά με τις παραδόσεις LNG, πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στον Κόλπο. Ο προβληματικός εισαγωγέας Uniper ανακοίνωσε ότι δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία ακόμη.

"Αν όλα πάνε καλά, οι αποταμιεύσεις στη Γερμανία είναι υψηλές και έχουμε λίγη τύχη με τον καιρό, έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε άνετα τον χειμώνα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ μετά από περιοδεία σε μελλοντικό τερματικό σταθμό LNG στη βόρεια Γερμανία.

Η απότομη πτώση των προμηθειών από τη Ρωσία, η οποία προηγουμένως προμήθευε περίπου το 40% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο, έχει αφήσει τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους και έχει προκαλέσει φόβους για πιθανές διακοπές ρεύματος και ύφεση.

Η Ρωσία κατηγόρησε τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία για παρεμπόδιση των παραδόσεων αγωγών. Ευρωπαίοι πολιτικοί λένε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.

Η Γερμανία θα μπορεί επίσης να υπολογίζει στο φυσικό αέριο που θα ρέει από τη Γαλλία από τις 10 Οκτωβρίου περίπου, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας CRE, μετά από ανακοίνωση του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ότι οι δύο θα βοηθούν ο ένας τον άλλον στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Αν και οι παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1 έχουν σταματήσει, οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αν και πολύ μειωμένες, συνεχίστηκαν.

Στη Γαλλία, η επικεφαλής του CRE Emmanuelle Wargon είπε ότι εάν ο αγώνας του ενεργειακού ομίλου EDF για την επισκευή πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν πληγεί από τη διάβρωση υποστεί καθυστερήσεις, τα «εξαιρετικά» μέτρα αυτό το χειμώνα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τοπικές διακοπές ρεύματος.
"Αλλά δεν θα υπάρξουν περικοπές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Ποτέ", είπε στον τηλεοπτικό σταθμό franceinfo.

Δύσκολος χειμώνας

Στα Πυρηναία, ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας Reyes Maroto είπε ότι η υποχρέωση των ενεργοβόρων εταιρειών να κλείνουν κατά τη διάρκεια των κορυφών της κατανάλωσης ήταν μια επιλογή αυτό το χειμώνα, εάν απαιτείται.

Οι εταιρείες θα αποζημιωθούν οικονομικά, είπε σε συνέντευξή της στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επιβληθούν τέτοια κλεισίματα τώρα.

Και οι Φινλανδοί προειδοποιήθηκαν από τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Fingrid ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διακοπές ρεύματος.

Αντικατοπτρίζοντας τις αναταραχές που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο, η φινλανδική εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας Karhu Voima Oy δήλωσε ότι κήρυξε πτώχευση λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, ο Χάμπεκ είπε ότι το Βερολίνο δεν θα αφήσει τους μεγάλους εισαγωγείς φυσικού αερίου όπως η VNG να καταστούν αφερέγγυοι, ενώ ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας είπε ότι «εστιασμένες» συζητήσεις για τη βοήθεια βρίσκονται σε εξέλιξη με τον προβληματικό εισαγωγέα Uniper.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται ήδη και πιθανότατα θα επιδεινωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώνεται ή μειώνεται με δελτίο, δήλωσε τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση εξέφρασε τις ανησυχίες της.

«Από τη μια μέρα στην άλλη, μπορεί να έχουμε πρόβλημα, όπως να μην μας παρέχεται ο όγκος αερίου που έχει προγραμματιστεί», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ντουάρτε Κορντέιρο, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία εργάζεται για να διαφοροποιήσει τις προμήθειες της για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια.

«Η Πορτογαλία προετοιμάζεται, όπως όλη η Ευρώπη, για έναν δύσκολο χειμώνα», είπε, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με σχέδια για μια κοινή πλατφόρμα αγοράς φυσικού αερίου από την ΕΕ και τον καθορισμό των τιμών εισαγωγής.

Nord Stream 1

Η Ρωσία, η οποία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δήλωσε ότι έκλεισε τον Nord Stream 1 επειδή οι δυτικές κυρώσεις εμπόδισαν τις επιχειρήσεις. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί λένε ότι αυτό είναι πρόσχημα και κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.

Οι Γερμανοί αγοραστές επιφύλαξαν εν συντομία χωρητικότητα τη Δευτέρα για να λάβουν ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που κάποτε ήταν ένας από τους σημαντικότερους δρόμους παροχής φυσικού αερίου της Ευρώπης, για πρώτη φορά από τότε που έκλεισε η γραμμή πριν από τρεις εβδομάδες. Σύντομα όμως απέρριψαν τα αιτήματα.

Δεν ήταν αμέσως σαφές γιατί οι αγοραστές είχαν υποβάλει αιτήματα για χωρητικότητα, ενώ η Ρωσία δεν έδωσε καμία ένδειξη αφού έκλεισε τη γραμμή ότι θα επανεκκινήσει σύντομα.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για βομβαρδισμό κοντά στον πυρηνικό σταθμό Pivdennoukrainsk στη νότια περιοχή Mykolaiv της Ουκρανίας.

Από τότε που οι δυνάμεις της εκδιώχθηκαν από το Χάρκοβο, η Ρωσία έχει επανειλημμένα πυροβολήσει κατά σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, υποδομών νερού και άλλων πολιτικών στόχων, όπως λέει η Ουκρανία ως αντίποινα για τις ήττες στο έδαφος. Η Μόσχα αρνείται ότι στόχευσε σκόπιμα αμάχους. Διαβάστε περισσότερα

Αποθήκευση

Οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είναι πλέον πλήρεις κατά 85,6%, με τα αποθέματα στη Γερμανία να πλησιάζουν το 90%, έδειξαν στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

«ρόκειται να συνεχίσουν περαιτέρω, υποστηριζόμενες από την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης και την αύξηση των ροών στη Νορβηγία από αυτήν την εβδομάδα», ανέφεραν οι αναλυτές της Energi Danmark.

Οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα της Ευρώπης το 2022 θα μπορούσαν να είναι οι υψηλότερες σε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, είπαν οι αναλυτές.

«Η Ευρώπη γυρίζει τον χρόνο πίσω», είπε σε συνέδριο ο Rodrigo Echeverri, επικεφαλής έρευνας της Noble Resources.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 2% τη Δευτέρα, πιεσμένες από τις προσδοκίες για ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση και από την ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ ενόψει μιας δυνητικά μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, αν και οι ανησυχίες για την προσφορά περιόρισαν την πτώση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης