Τελευταία Νέα
Ενέργεια

HSBC: Σκληραίνει η πολιτική χρηματοδότησης στις επενδύσεις θερμικού άνθρακα

HSBC: Σκληραίνει η πολιτική χρηματοδότησης στις επενδύσεις θερμικού άνθρακα
Yπάρχουν περισσότερες από 300 εταιρείες παγκοσμίως με περισσότερο από το 10% των εσόδων να συνδέονται με τα καύσιμα

Η HSBC Holdings Plc δήλωσε στο Reuters σήμερα (22/9) ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση για την επέκταση του θερμικού άνθρακα, λόγω του ότι θεωρείται ένα από τα ορυκτά καύσιμα που είναι υπεύθυνα για τις καταστροφή του κλίματος.

Βέβαια, όπως αναφέρεται ο τραπεζικός τομέας καθυστέρησε αρκετά τη συγκεκριμένη δέσμευσή του. Αυτό γιατί, η Standard Chartered, η οποία θεωρείται βασικός ανταγωνιστής της HSBC στις αναδυόμενες αγορές, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι θα τερματίσει κάθε άμεση χρηματοδότηση από άνθρακα για πελάτες έως το 2032.

Η δέσμευση της HSBC

Η HSBC δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα μειώσει την έκθεση στη χρηματοδότηση θερμικού άνθρακα, σε όλες τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, κατά τουλάχιστον 25% έως το 2025 και 50% έως το 2030, αν και πελάτες εκτός ΕΕ ή εκτός ΟΟΣΑ θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέχρι παγκόσμια σταδιακή κατάργηση έως το 2040.

Η HSBC εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότερες από 300 εταιρείες παγκοσμίως με περισσότερο από το 10% των εσόδων να συνδέονται με τα καύσιμα. Η Global Coal Exit List, η οποία παρακολουθεί τους δεσμούς των χρηματοπιστωτικών εταιρειών με τον τομέα του άνθρακα, ανέφερε ότι η έκθεση του κλάδου κεφαλαίων της HSBC ήταν 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου.

Tα νέα δεδομένα

Η C ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της για το 2021 ότι η έκθεση της τράπεζας σε δάνεια θερμικού άνθρακα ήταν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ή 0,2% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων της.

Όσον αφορά τη διατήρηση λογαριασμών στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών με σημαντική έκθεση σε θερμικό άνθρακα, η HSBC είπε ότι το ταμείο της θα καταψηφίσει την εκλογή προέδρων διοικητικών συμβουλίων σε εταιρείες που σχεδιάζουν να επεκτείνουν την παραγωγή και τη χρήση θερμικού άνθρακα. Οι έδρες σε εταιρείες με έκθεση εσόδων άνω του 10% και οι οποίες δεν παρέχουν αποδεκτές αναφορές για τον κλιματικό κίνδυνο ή όπου τα σχέδια μετάβασης παραμένουν αδύναμα μετά από μια περίοδο δέσμευσης, θα αντιμετωπίσουν επίσης αντίρρηση όταν επιδιώκουν επανεκλογή. "Αυτό είναι ένα πολύ πιο δημόσιο μήνυμα προς τις εταιρείες στις οποίες επενδύουμε σχετικά με τις προθέσεις μας και τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουμε", είπε ο επικεφαλής βιωσιμότητας της HSBC Asset Management, Leonard.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης