Ενέργεια

Rystad: Η Ευρώπη θα πιάσει τον στόχο για μείωση 15% της ζήτησης φυσικού αερίου φέτος

Rystad: Η Ευρώπη θα πιάσει τον στόχο για μείωση 15% της ζήτησης φυσικού αερίου φέτος

Παρόλο που τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου είναι υγιή εν όψει του χειμώνα, η μείωση της ζήτησης είναι απαραίτητη σε «όλα τα σενάρια» αναφέρει η μελέτη

 

Η Ευρώπη έχει ήδη μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 12% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με πέρυσι, και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου σε όλη την ΕΕ για μείωση 15% καθώς η άνοδος των τιμών αποτρέπει την κατανάλωση, δήλωσε την Πέμπτη η αναλύτρια της Rystad, Nikoline Bromander.

Η μείωση οφειλόταν κυρίως στην κατάρρευση της ζήτησης τόσο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στον βιομηχανικό τομέα, είπε η Bromander σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Nordic Association of Electricity Traders (Naet) στο Άμστερνταμ.

Σημείωσε ότι οι βιομηχανίες χημικών και λιπασμάτων είχαν μειώσει τη ζήτηση περισσότερο λόγω των εκτοξευόμενων τιμών του φυσικού αερίου μετά τη σημαντική περικοπή των ρωσικών προμηθειών στον απόηχο της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.

Το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενου μήνα TTF – σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση φυσικού αερίου – έφθασε στα 192,60 ευρώ/MWh, υπερδιπλάσιο από το επίπεδο πριν από ένα χρόνο, αλλά κάτω από το ανώτατο όριο της 26ης Αυγούστου των 343 ευρώ/MWh – που ήταν υψηλό έξι μηνών.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά ρεκόρ φέτος, τροφοδοτούμενες σε μεγάλο βαθμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τον Ιούλιο, οι χώρες της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τους επόμενους οκτώ μήνες για να επιβιώσουν περαιτέρω πιθανές περικοπές στη ρωσική προσφορά εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Δύση.

Αποθήκευση

Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανήλθαν επί του παρόντος περίπου στο 86% της χωρητικότητας, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να έχουν επιτύχει τους στόχους αποθήκευσης φυσικού αερίου του Νοεμβρίου λόγω των περικοπών της ζήτησης και των υψηλών όγκων εισαγωγών LNG, είπε η Bromander.

Ωστόσο, παρόλο που τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου ήταν υγιή εν όψει του χειμώνα, η μείωση της ζήτησης ήταν απαραίτητη σε «όλα τα σενάρια», πρόσθεσε.

Εάν υπήρχε πλήρης διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ - οι οποίες βρίσκονται ήδη στο 10% των μέσων ροών του 2021 - τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου θα έπεφταν κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών τον επόμενο χειμώνα, παρά τη μείωση της ζήτησης κατά 15%, συμπλήρωσε.

Εάν η κατανάλωση μειωνόταν μόνο κατά 10% και η ρωσική προσφορά ανασταλεί πλήρως, τα επίπεδα αποθήκευσης θα έπεφταν κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών τον Απρίλιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με την ανάλυση της Rystad.

«Αυτό είναι πραγματικός κίνδυνος. Έτσι, αναμένουμε να δούμε και υψηλές τιμές στο μέλλον», είπε οη Bromander, προσθέτοντας ότι οι αυξημένες εισαγωγές LNG είναι απαραίτητες για την Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης