Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Δεν απαιτείται επανεθνικοποίηση, χρειάζεται αναβάθμιση του κοινωνικού της ρόλου - Παρέμβαση του Χ.Δούκα

ΔΕΗ: Δεν απαιτείται επανεθνικοποίηση, χρειάζεται αναβάθμιση του κοινωνικού της ρόλου - Παρέμβαση του Χ.Δούκα
Η απάντηση ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ και οι πολιτικές δημοσίου συμφέροντος

Απάντηση στην εξαγγελία Τσίπρα για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ δίνει ο γραμματέας του τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ καθηγητής κ. Χάρης Δούκας, επικεντρώνοντας τα επιχειρήματά του στην επαναφορά των πολιτικών δημοσίου συμφέροντος στο προσκήνιο.
Κατά τον τρόπο αυτό ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ απαντά στους πολιτικούς εντυπωσιασμούς με τους οποίους ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να περιχρακώσει μια εκλογική βάση, που από την μια δεν γνωρίζει τι θα σημάνει ακριβώς μια τέτοια πολιτική σαν οικονομικό κόστος και από την άλλη ξυπνά τα βιλαέτια για τις κρατικοδίαιτες λογικές που οδήγησαν την ΔΕΗ στην χρεοκοπία.
Είναι σαφές ότι για μια ακόμα φορά η προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ διαχωρίζεται από τον λαϊκιστικό χαρακτήρα και άλλες κορώνες στις οποίες αρέσκονται οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και θέτει κρίσιμα ζήτήματα που αφορούν το εγχώριο και διεθνές περιβάλον για τον κονωνικό ρόλο της επιχείρησης στην περίοδο κρίσης.

 Χάρης Δούκας, Αν Καθηγητής ΕΜΠ:  Επαναφορά πολιτικών δημοσίου συμφέροντος

Το Δημόσιο κατέχει στην ΔΕΗ αυτή τη στιγμή το 34% των μετοχών της. Δεν είναι όμως απλώς μία καταστατική μειοψηφία, με δικαίωμα βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις. Το Δημόσιο, με δεδομένο ότι το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε πολλούς και διαφορετικούς μετόχους, που αθροίζουν ο καθένας πολύ μικρότερα ποσοστά, μπορεί να ασκεί διοίκηση και έχει τη συνολική ευθύνη των αποφάσεων. Διορίζει τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου και διαμορφώνει τη συνολική στρατηγική του Ομίλου.

Ο λόγος λοιπόν που σήμερα η ΔΕΗ έχει από τα ακριβότερα τιμολόγια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (προ επιδοτήσεων) δεν οφείλεται στο 34%. Οφείλεται στη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να πουλάει ακριβά το ρεύμα η ΔΕΗ, να δημιουργεί υπερκέρδη, με την όποια ανακούφιση για τους καταναλωτές να έρχεται μέσα από τις επιδοτήσεις. Στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης είναι επίσης να διασφαλίζει τα υπερκέρδη της ΔΕΗ και με τον νέο μηχανισμό. Διότι, πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς πως ο νέος μηχανισμός βάζει πλαφόν στα υδροηλεκτρικά που κατέχει μόνο η ΔΕΗ στα 110 € / MWh, ενώ το λειτουργικό τους κόστος προσεγγίζει τα 10 € / MWh. Σε όλες τις άλλες τεχνολογίες, το πλαφόν είναι πολύ κοντά στο λειτουργικό τους κόστος.

Γιατί γίνονται οι κρατικοποιήσεις

Ο λόγος που στις άλλες χώρες προχωράνε οι κρατικοποιήσεις εταιριών, όπως στον ενεργειακό κολοσσό Uniper ή στο διυλιστήριο της Rosneft στη Γερμανία και στην Γαλλική EDF, είναι τα προγράμματα διάσωσής τους από τις Κυβερνήσεις, και όχι η προσπάθεια να αποκτηθεί η απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών των εταιριών.
Συνεπώς, η επαναφορά των πολιτικών δημοσίου συμφέροντος από την ΔΕΗ δεν απαιτεί επανεθνικοποίησή της με αύξηση των μετοχών του Δημοσίου σε ποσοστό 51% έναντι του 34% που είναι σήμερα. Απαιτεί αλλαγή στρατηγικής από την, διορισμένη από την Κυβέρνηση, ηγεσία της.

Το άρθρο του κ. Δούκα αποτελεί αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ του Σαββάτου 24/9.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης