Ενέργεια

ΙΕΑ για ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: Όποιος προλάβει, θα ζεσταθεί

ΙΕΑ για ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: Όποιος προλάβει, θα ζεσταθεί
Ο Birol μίλησε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Δράσης Καθαρής Ενέργειας στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όταν εξήγησε ότι η ενεργειακή κρίση απειλεί να καταστρέψει την ενότητα της ΕΕ
Η ενότητα των κρατών μελών της ΕΕ θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο καθώς πλησιάζει γρήγορα ένας δύσκολος χειμώνας για την εξασφάλιση ενεργειακών πόρων.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα βρίσκονταν σε ένα «σενάριο Άγριας Δύσης» στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια.
Αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των σχέσεων με τους γείτονες και θα προκαλέσει επιδείνωση της έλλειψης καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας με κινδύνους κοινωνικής αναταραχής.
Αυτό προειδοποίησε ο Fatih Birol, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με τους Financial Times.
 
Ο Birol μίλησε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Δράσης Καθαρής Ενέργειας στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όταν εξήγησε ότι η ενεργειακή κρίση απειλεί να καταστρέψει την ενότητα της ΕΕ καθώς οι χώρες θα μπορούσαν να περιορίσουν ή να σταματήσουν την εμπορία ενεργειακών πόρων με τους γείτονες για να διασφαλίσουν τη δική τους ενεργειακή ασφάλεια.

Τα πιθανά σενάρια

"Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ κακές για την ενέργεια, πολύ άσχημες για την οικονομία, αλλά εξαιρετικά κακές πολιτικά... εάν η Ευρώπη αποτύχει σε αυτό το τεστ στον τομέα της ενέργειας", δήλωσε ο Birol.
Ο επικεφαλής της ενεργειακής ομάδας επιτήρησης που εδρεύει στο Παρίσι ήταν πολύ ξεκάθαρος σχετικά με τα δύο πιθανά σενάρια:
«Η ΕΕ και τα μέλη θα εργαστούν αλληλέγγυα, υποστηρίζοντας η μία την άλλη… ή υπάρχει άλλο σενάριο, αν ο καθένας είναι για τον εαυτό του».
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, επανέλαβε ότι η ενότητα των κρατών μελών της ΕΕ θα επικρατήσει μέσω αυτής της ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης