Τελευταία Νέα
Ενέργεια

BloombergNEF: Tα «πρέπει» της Ευρώπης για να βγει ο χειμώνας - Η κόντρα με την Ασία

BloombergNEF: Tα «πρέπει» της Ευρώπης για να βγει ο χειμώνας - Η κόντρα με την Ασία
Η αγορά 90% περισσότερου LNG στην spot αγορά σε σύγκριση με την προμήθεια μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων, είναι αναγκαία για να καλύψουν οι Ευρωπάιοι αγοραστές τις ανάγκες τους

Εκτενή αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα βγάλει τον χειμώνα η Ευρώπη, κάνει το BloombergNEF.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, η Ευρώπη πιθανώς θα εισάγει ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξημένες κατά 40% τον ερχόμενο χειμώνα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ μπορεί να αυξήσει τις προμήθειες το ερχόμενο καλοκαίρι κατά περίπου 14%, ώστε να καλύψει τη μείωση των ποσοτήτων του φυσικού αερίου στην αποθήκευση.

Όλα αυτά σε συνάρτηση με την πτώση της ζήτησης, τα φορτία κρίνονται επαρκή για την κάλυψη μιας πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου μέσω των αγωγών από την 1η Οκτωβρίου.

Τα «πρέπει» της Ευρώπης

Η αγορά 90% περισσότερου LNG στην spot αγορά σε σύγκριση με την προμήθεια μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων, είναι αναγκαία για να καλύψουν οι Ευρωπάιοι αγοραστές τις ανάγκες τους. Με αυτόν βέβαια τον τρόπο, ο ανταγωνισμός με την Ασία θα οξυνθεί, με αποτέλεσμα οι τιμές φυσικού αερίου να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

«Οι υψηλότερες τιμές για το spot LNG αναμένεται να διατηρηθούν καθώς η Ευρώπη θα προσπαθεί να αντλεί όλη τη διαθέσιμη ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου αφήνοντας ελάχιστο για την Ασία», σημειώνει στην έκθεσή του το BNEF. Η Κίνα και οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές πιθανώς θα δουν μειωμένες διαθέσιμες προς εισαγωγή ποσότητες, προσθέτει.

Τα σενάρια

Το βασικό σενάριο του BNEF, που βασίζεται σε πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου και σε καιρικές συνθήκες μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας, η Ευρώπη αναμένεται να εισάγει 40 εκατ. τόνους LNG τον φετινό χειμώνα και κατά τι περισσότερο το καλοκαίρι για να γεμίσει τις αποθήκες της. Έτσι, για την ίδια περίοδο απομένουν στην αγορά spot 12 εκατ. τόνοι για την Ασία, που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί άλλους οκτώ εκατ. τόνους.

Στην περίπτωση κρύου χειμώνα, η βόρεια Ασία θα δέσμευε 5,6 εκατ. τόνους από την Ευρώπη, κυρίως για να καλυφθεί η ζήτηση στην Ιαπωνία, ενώ εάν ακολουθήσει και ένα θερμό καλοκαίρι, θα χρειάζονταν άλλοι 6,9 εκατ, τόνοι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με την έκθεση. Και σε αυτό το σενάριο, θα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στο πεδίο των τιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης