Περιβάλλον

ΗΠΑ: Σάρωσε την Φλόριντα ο τυφώνας Ίαν

ΗΠΑ: Σάρωσε την Φλόριντα ο τυφώνας Ίαν

Μπάιντεν: Ίσως να στοίχισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους

 

Εντείνεται η ανησυχία ότι ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων λόγω της επέλασης του τυφώνα Ίαν στη Φλόριντα ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές από τις τοπικές αρχές για τουλάχιστον 13 νεκρούς σε κομητείες της πολιτείας, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί ότι ο Ίαν είναι ίσως ο φονικότερος τυφώνας που έχει πλήξει ποτέ την Φλόριντα.

Οι τοπικές αρχές γνωστοποίησαν επίσης ότι στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911 έγιναν χιλιάδες τηλεφωνήματα από εγκλωβισμένους οι οποίοι ανέφεραν ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Ήδη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πάνω από 500 άνθρωποι έχουν διασωθεί, αρκετοί εκ των οποίων έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.

Νωρίτερα σερίφης του Fort Myers εκτίμησε ότι οι νεκροί ίσως ανέλθουν σε εκατοντάδες καθώς «υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν να διασωθούν» και δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τις απώλειες

Ο κυκλώνας Ίαν ενδέχεται να προκάλεσε «μεγάλες απώλειες» στη Φλόριντα και ίσως να είναι «ο φονικότερος» που έχει πλήξει ποτέ αυτήν την Πολιτεία, προειδοποίησε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Θα μπορούσε να είναι ο φονικότερος κυκλώνας στην ιστορία της Φλόριντας», είπε ο Μπάιντεν, επισκεπτόμενος την έδρα της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. «Οι αριθμοί (...) δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι, όμως λαμβάνουμε τις πρώτες πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανθρώπινες απώλειες, οι οποίες μπορεί να είναι μεγάλες», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα πάει στη Φλόριντα «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», για να ευχαριστήσει αυτοπροσώπως όσους ενεπλάκησαν στις επιχειρήσεις διάσωσης και ανοικοδόμησης.

Όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να επισκεφθεί και το Πουέρτο Ρίκο, που επλήγη από τον κυκλώνα Φιόνα, είπε ότι αυτή είναι η «πρόθεσή του».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος απάντησε επίσης κοφτά σε μια ερώτηση για τις συνομιλίες που είχε με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, έναν από τους σκληρότερους πολιτικούς αντιπάλους του και επικριτές του. «Το θέμα είναι να σώσουμε ζωές και κατοικίες, αυτό είναι το θέμα. (...) Του μίλησα τέσσερις-πέντε φορές και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις διαφωνίες μας σε άλλα ζητήματα», τόνισε.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε επίσης ότι θα διαθέσει όλους τους αναγκαίους ομοσπονδιακούς πόρους για τη Φλόριντα. «Θα την ανοικοδομήσουμε σε συνεργασία με την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές», υπογράμμισε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>