Ενέργεια

H «made in ΔΕΠΑ» στρατηγική της Eni στην προμήθεια φυσικού αερίου

H «made in ΔΕΠΑ» στρατηγική της Eni στην προμήθεια φυσικού αερίου
H χώρα εξασφαλίσει επιπλέον προμήθειες και σε μεγάλο βαθμό είναι ενεργειακά εξασφαλισμένη

Λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Eni, Claudio Descalzi πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στην Αφρική για την ανεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου.

Οι επισκέψεις περιελάμβαναν συναντήσεις με αξιωματούχους στην Αλγερία τον Φεβρουάριο καθώς και συνομιλίες στην Αγκόλα, την Αίγυπτο και τη Δημοκρατία του Κονγκό τον Μάρτιο, με τον ισχυρό άνδρα να συνοδεύεται συχνά από ανώτερους αξιωματούχους της Ρώμης, σύμφωνα με ανακοινώσεις της εταιρείας και της κυβέρνησης.

Η κρατικά ελεγχόμενη Eni και η Ιταλία μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες σχέσεις εφοδιασμού με αυτά τα έθνη για να εξασφαλίσουν επιπλέον φυσικό αέριο για να αντικαταστήσουν ένα μεγάλο μέρος των ποσοτήτων που λάμβανε η χώρα από τη Ρωσία.

Το αρνητικό παράδειγμα της Γερμανίας

Όπως αναφέρει το Reuters, πρόκειται για μια πολύ έξυπνη επιλογή, δεδομένου ότι η Γερμανία έχει φανεί απροετοίμαστη στο σενάριο της πλήρους διακοπής του εφοδιασμού αερίου από τη Ρωσία. Βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, η βιομηχανία της προετοιμάζεται για τον περιορισμό του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και μόλις εθνικοποίησε μια μεγάλη εταιρεία κοινής ωφέλειας.

H ανθεκτικότητα της Ιταλίας

Η Ιταλία μπορεί και ανταπεξέρχεται σε μια τέτοια κατάσταση, αφού έχει βιώσει κλίμα οικονομικών κρίσεων. Έχει εξασφαλίσει επιπλέον προμήθειες και σε μεγάλο βαθμό είναι ενεργειακά εξασφαλισμένη.

Ο Martijn Murphy, ειδικός αναλυτής στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Wood Mackenzie, είπε ότι παρόλο που η Ιταλία θεωρούσε από καιρό τη Ρωσία ως τον μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη ποικιλία προμηθευτών της και οι μακροχρόνιοι δεσμοί της με την Αφρική σήμαιναν ότι ήταν σε καλύτερη θέση να αντέξει τη διακοπή της ρωσικής προσφορά σε σύγκριση με άλλες χώρες.

«Η Eni έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με όλες τις χώρες με τις οποίες δραστηριοποιείται στη βόρεια Αφρική και είναι παρούσα σε όλες: Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο και στις περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και διεθνής παραγωγός πετρελαϊκών εταιρειών».

Οι νέες προμήθειες

Το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον φυσικού αερίου θα προέλθει από την Αλγερία, η οποία δήλωσε στις 21 Σεπτεμβρίου ότι θα αυξήσει τις συνολικές παραδόσεις στην Ιταλία κατά σχεδόν 20% στα 25,2 bcm φέτος. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής της Ιταλίας, παρέχοντας περίπου το 35% των εισαγωγών. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο της Ρωσίας έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δήλωσε ο Descalzi αυτή την εβδομάδα.

Από την άνοιξη του 2023, μια αυξανόμενη ροή LNG θα αρχίσει να φθάνει από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Κατάρ, το Κονγκό, η Νιγηρία και η Αγκόλα, επιτρέποντας στην Ιταλία να αντικαταστήσει άλλα 4 bcm ρωσικού φυσικού αερίου, είπε η Eni.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης