Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Σφιχτές οι αγορές φυσικού αερίου το 2023 - «Τρόμος» για την Ευρώπη οι κυρώσεις Μόσχας στη Naftogaz

IEA: Σφιχτές οι αγορές φυσικού αερίου το 2023 - «Τρόμος» για την Ευρώπη οι κυρώσεις Μόσχας στη Naftogaz
Η Ευρώπη προσπαθεί να καλύψει το κενό του ρωσικού φυσικού αερίου αγωγών φέτος, εν μέρει μέσω των αυξημένων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)

Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν σφιχτές το επόμενο έτος, καθώς οι προμήθειες με ρωσικούς αγωγούς μειώνονται, όπως και η ζήτηση στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξοικονόμηση, τόνισε σήμερα (3/10) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αγορές φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο έχουν σφίξει από το 2021 και η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί κατά 0,8% φέτος ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης ρεκόρ 10% στην Ευρώπη και της σταθερής ζήτησης στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ανέφερε ο IEA στην τριμηνιαία έκθεσή της για την αγορά φυσικού αερίου. Μάλιστα, η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά μόλις 0,4% το επόμενο έτος.

Η εικόνα της Ευρώπης

Στην Ευρώπη, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 10% τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, λόγω της πτώσης κατά 15% στον βιομηχανικό τομέα, καθώς οι επιχειρήσεις περιόρισαν την παραγωγή λόγω της εκτίναξης των τιμών.

Εάν η Μόσχα απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις στην ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz, μια από τις τελευταίες λειτουργικές οδούς παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τότε η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί σημαντικά λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Η Ευρώπη προσπαθεί να καλύψει το κενό του ρωσικού φυσικού αερίου αγωγών φέτος, εν μέρει μέσω των αυξημένων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ο IEA προβλέπει ότι οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης θα αυξηθούν κατά πάνω από 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φέτος, ή περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού της παγκόσμιας εξαγωγικής ικανότητας LNG. Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγές LNG της Ασίας θα μπορούσαν να παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι για το υπόλοιπο του 2022, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έλκοντας περισσότερα φορτία.

Ωστόσο, οι εισαγωγές LNG της Κίνας θα μπορούσαν να αυξηθούν το επόμενο έτος στο πλαίσιο μιας σειράς νέων συμβολαίων που έκλεισαν από τις αρχές του 2021, ενώ ένας ψυχρότερος από τον μέσο όρο χειμώνας θα οδηγήσει επίσης σε πρόσθετη ζήτηση από τη βορειοανατολική Ασία, ενισχύοντας περαιτέρω τη στενότητα της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης