Ενέργεια

Trafigura: Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την ενεργειακή καταστροφή αυτόν τον χειμώνα, τον επόμενο θα είναι τα δύσκολα

Trafigura: Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την ενεργειακή καταστροφή αυτόν τον χειμώνα, τον επόμενο θα είναι τα δύσκολα

 Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισάγει περίπου 200 εκατομμύρια τόνους LNG την επόμενη δεκαετία για να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό αέριο

 

Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την ενεργειακή καταστροφή αυτόν τον χειμώνα, χάρη στις ενδείξεις μείωσης της ζήτησης και σταθερών αποθεμάτων, αλλά ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι χειρότερος καθώς το ισοζύγιο του φυσικού αερίου θα είναι πολύ μικρότερο, δήλωσε ανώτατο στέλεχος του ενεργειακού trader Trafigura την Τρίτη.

«Η Ευρώπη οδεύει προς μια αναπόφευκτη κατάσταση αυτόν τον χειμώνα...(αλλά) υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι κάνουν το σωστό και μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας», δήλωσε ο Ben Luckock, συνεπικεφαλής του τομέα πετρελαίου στην Trafigura.

«Μπορεί κάλλιστα να αποφύγουμε μια καταστροφή αυτόν τον χειμώνα, ανησυχούμε περισσότερο για τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο Luckock στο Energy Intelligence Forum στο Λονδίνο.

Μια μείωση 25%-30% της βιομηχανικής ζήτησης, συν στερεά αποθέματα και ισχυρή ροή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) πιθανότατα θα βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει το χειμώνα, αλλά τις επόμενες κρύες εποχές θα χρειαστούν τεράστιοι όγκοι φυσικού αερίου για την πλήρωση της αποθήκευσης υπό το φως της μαζικής μείωσης και πιθανή διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου στην ήπειρο.

Μιλώντας στο ίδιο ενεργειακό συνέδριο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Vitol και Gunvor επανέλαβαν την ίδια ανησυχία, αναμένοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλότερες καθώς η τρέχουσα υποδομή LNG στην Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει τους χαμένους ρωσικούς όγκους.

Εισαγωγές

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισάγει περίπου 200 εκατομμύρια τόνους LNG την επόμενη δεκαετία για να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό αέριο. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα χρειασθεί περίπου 40 εκατομμύρια τόνους LNG για να αντικαταστήσει τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) του φυσικού αερίου του αγωγού που έπαιρνε από τη Μόσχα.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει αρκετή ενέργεια και δεν πρόκειται να υπάρξει αρκετή επαναεριοποίηση για την Ευρώπη για να αντικαταστήσει ό,τι χάσαμε από τη Ρωσία, επομένως οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερες για λίγο», δήλωσε ο Russel Hardy, Διευθύνων Σύμβουλος της Vitol στο συνέδριο.

Η τιμή αναφοράς του πρώτου μήνα του φυσικού αερίου στο ολλανδικό TTF διαπραγματευόταν περίπου στα 164 EUR/MWhτην Τρίτη.

Ο Hardy, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαχείριση για τη ζήτηση φυσικού αερίου τους επόμενους 12-24 μήνες.
Η Ρωσία, η οποία προμήθευε περίπου το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο πέρυσι, τώρα καλύπτει λιγότερο από το 10%.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του εμπορικού οίκου Gunvor, Torbjorn Tornqvist, δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο να δούμε τις τιμές να πέφτουν σημαντικά φέτος ή το επόμενο έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης