Ενέργεια

ΥΠΕΝ Ισπανίας: H Ευρώπη πλησιάζει σε συναίνεση για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου - Ορατή η πρόοδος λέει η ελληνική πλευρά

ΥΠΕΝ Ισπανίας: H Ευρώπη πλησιάζει σε συναίνεση για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου - Ορατή η πρόοδος λέει η ελληνική πλευρά

Οι ηγέτες κινούνται προς μια συναίνεση σχετικά με μια εναλλακτική τιμή αναφοράς στο TTF που θα μπορούσε ουσιαστικά να εξομαλύνει τις διαφορές

 

Σχετικά Άρθρα
Η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Πράγα πλησιάζουν σε συναίνεση για ένα σύστημα τιμολόγησης του φυσικού αερίου της ΕΕ που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση στο τρέχον σημείο αναφοράς και να περιορίσει ουσιαστικά τις τιμές.


Tην βελτίωση που υπάρχει στις συνομιλίες καταγράφει και η ελληνική πλευρά καθώς έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι χθες και σήμερα το πρωί έγιναν εντατικές συζητήσεις στην Πράγα για να προετοιμαστεί μια πορεία προς τα εμπρός. Η συζήτηση ήταν πολύ θετική καθώς χτίζεται μια κοινή κατανόηση σχετικά με το τι εννοούμε προσωρινό ανώτατο όριο τιμών, πώς θα λειτουργούσε και ποια θα ήταν τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης, τις κοινές προμήθειες, την προσέγγιση των προμηθευτών, τους νέους δείκτες που όλοι μπορούμε να υποστηρίξουμε. Και αυτή η πρόοδος είναι ήδη ορατή επισημαίνουν έλληνες διπλωμάτες.

Αρχηγοί κρατών από όλη την Ευρώπη συναντήθηκαν στην Πράγα για να συζητήσουν πώς θα καταπολεμηθεί η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός δύο εβδομάδων για να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος των τιμών του φυσικού αερίου στα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ, αλλά αντιτίθεται από τη Δανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίες ανησυχούν ότι θα δυσκολέψει την αγορά του φυσικού αερίου που χρειάζονται οι οικονομίες τους και θα περιορίσει κάθε κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης.

Η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα, δήλωσε στο Reuters ότι οι αντίπαλοι του ανώτατου ορίου φυσικού αερίου πρέπει να αποδεχθούν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «μια καταστροφή».

Είπε επίσης ότι οι ηγέτες κινούνται προς μια συναίνεση σχετικά με μια εναλλακτική τιμή αναφοράς στην τιμή του φυσικού αερίου του Ολλανδικού Title Transfer Facility (TTF) που θα μπορούσε ουσιαστικά να εξομαλύνει τις διαφορές.

Το νέο σημείο αναφοράς θα είναι "ένα καλάθι δεικτών που μας επιτρέπει (ΕΕ) να έχουμε κάτι που προσαρμόζεται με ευέλικτο τρόπο. Δεν είναι μια απολύτως σταθερή τιμή", είπε η Ριμπέρα, προσθέτοντας ότι το σύστημα θα αντικαταστήσει την πρόταση ανώτατου ορίου.

«Στην πραγματικότητα λειτουργεί ως πλαφόν», είπε.

Ιστορικά, το TTF έχει χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για την παράδοση μέσω αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, αλλά το μεταβαλλόμενο τοπίο εφοδιασμού από τη σύγκρουση στην Ουκρανία το έχει παραμορφώσει.

«Ακόμα δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί», είπε η Ριμπέρα. «Αλλά αυτή είναι μια πιθανότητα για την οποία διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη συναίνεση και μεγαλύτερο άνοιγμα από την πλευρά όλων».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ την Τετάρτη πρότεινε να εξετάσουν ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών, ενώ η Επιτροπή εργάζεται σε ένα εναλλακτικό σημείο αναφοράς.

Πολιτική αγωγών

Ένα άλλο σημείο διαφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών είναι η κατασκευή νέων υποδομών, όπως ένας αγωγός φυσικού αερίου στα Πυρηναία, γνωστός ως MidCat, στον οποίο η Γαλλία αντιτίθεται, αντιστεκόμενη στην πίεση από τη Γερμανία και την Ισπανία.

Η Ριμπέρα είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν - ο οποίος την Παρασκευή είπε ότι θα συναντηθεί με τους Ισπανούς και Πορτογάλους ηγέτες την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα - αντιτάχθηκε στον αγωγό λόγω «εθνικού συμφέροντος», εν μέσω πιθανού ανταγωνισμού για την πυρηνική ενέργεια της χώρας του και την εκκολαπτόμενη βιομηχανία παραγωγής υδρογόνου.

«Δεν έχω δει ακόμη έναν προβληματισμό για το ευρωπαϊκό συμφέρον, μια προθυμία να είμαι ανοιχτός στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, κάτι που συμφώνησα με τον υπουργό του», είπε η Ριμπέρα και συμπλήρωσε ότι θα ήταν πιο «ειλικρινές» να συζητηθούν ανοιχτά οι τεχνικές διαφορές.

"Έχουμε την εντύπωση ότι η Γαλλία μπορεί να δει τον εαυτό της ως σημαντικό παραγωγό και εξαγωγέα υδρογόνου που παράγεται από νέους πυρηνικούς σταθμούς... Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι επίσης μέρος της εξίσωσης", δήλωσε ο Ριμπέρα.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποθέσει ότι ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας ως εναλλακτική λύση, αλλά η Ριμπέρα είπε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να εφαρμοστεί και δεν θα λύσει τα προβλήματα εφοδιασμού του χειμώνα του 2024, κάτι που θα μπορούσε να πετύχει η MidCat.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης