Ενέργεια

Tι εννούσε ο Πούτιν για την στοχοποίηση του Turkstream; - Ακριβότερη στην Ευρώπη η ελληνική χονδρεμπορική ρεύματος

Tι εννούσε ο Πούτιν για την στοχοποίηση του Turkstream; - Ακριβότερη στην Ευρώπη η ελληνική χονδρεμπορική ρεύματος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε ότι οι ουκρανικές αρχές προσπάθησαν να υπονομεύσουν τον αγωγό φυσικού αερίου Turkstream, με το χτύπημα στην Κριμαία

 

Η αποκλιμάκωση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF, δεν αποτυπώνεται επί του παρόντος στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού η οποία έχει πάρει την ανηφόρα και όλο το τελευταίο διάστημα είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη.

Η πτώση του TTF ενδέχεται να οφείλεται στην εντατικοποίηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των συζητήσεων για την επιβολή πλαφόν στις τιμές εισαγωγείς αλλά και στο ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου έχουν πληρότητα πάνω από 95%.

Πάντως οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, προκαλούν νέες εστίες κινδύνου, καθώς φαίνεται ότι η ρωσική πλευρά στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της στο μόνο αγωγό που συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά όλους αυτούς τους μήνες και από τον οποίο τροφοδοτούνται ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα.
Ο λόγος για τον Turkstream στον οποίο σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass αναφέρθηκε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως γράφει το σχετικό τηλεγράφημα, «ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε ότι οι ουκρανικές αρχές προσπάθησαν να υπονομεύσουν τον αγωγό φυσικού αερίου Turkstream, με το χτύπημα στην Κριμαία». Μια δήλωση που μοιάζει περισσότερο με απειλή παρά με απλή αναφορά.

Πάντως χθες το TTF στο συμβόλαιο Νοεμβρίου έκλεισε στα 159,300 ευρώ/MWh (+1,980%), πολύ μακριά από το ρεκόρ των 350 ευρώ/MWh του περασμένου Αυγούστου.
Αντίθετα η μέση τιμή του ηλεκτρισμού στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας, αυξήθηκε σήμερα κατά 36% φθάνοντας στα 379,26 ευρώ/MWh, τιμή ρεκόρ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
Βεβαίως αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι οριακές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με αέριο διαμορφώνουν τις προσφορές τους στο σύστημα με βάση την τιμή του αερίου TTF, όπως είχε διαμορφωθεί στο ολλανδικό hub τον Σεπτέμβριο για τα συμβόλαια Οκτωβρίου.

Η ακριβότερη στην Ευρώπη

Στην άνοδο της τιμής του ηλεκτρισμού φαίνεται ότι συνέβαλαν και οι πολύ υψηλές εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα. Εξάλλου υψηλές είναι και οι τιμές στις γειτονικές χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία που διαμορφώθηκαν στα 357,24 ευρώ/MWh.

Οι εισαγωγές ηλεκτρισμού καλύπτουν σήμερα το 28,2% του μείγματος ηλεκτρισμού, όσο περίπου και η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου, που φθάνουν στο 29,3%, ενώ το μερίδιο των ΑΠΕ μειώνεται σήμερα λόγω καιρικών συνθηκών στο 22%. Ο λιγνίτης συμμετέχει με 9,1% και τα υδροηλεκτρικά με μερίδιο 5,4%, ενώ η συμμετοχή της Κρήτης είναι 5,3% στα συμβατικά καύσιμα (πετρέλαιο) και μόλις 0,7% στις ΑΠΕ. Όσο για τις ελληνικές εξαγωγές ρεύματος έχουν μειωθεί σημαντικά, μόλις στο 2,5%.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία ημέρα που ο όγκος των συναλλαγών -άρα και η κατανάλωση- είναι περιορισμένος και μάλιστα ελαφρά χαμηλότερος σε σχέση με χθες, στις 256,46 GWh έναντι 258,01 GWh τη Δευτέρα (10/10).Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, στις 6 Οκτωβρίου, με τον όγκο συναλλαγών να βρίσκεται στις 273,70 GWh, η μέση τιμή χονδρικής ήταν τα 227,90 ευρώ/MWh.

H διαφορά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι αισθητή. Ακόμα και η Ιταλία, μία παραδοσιακά ακριβή αγορά, κινείται σήμερα χαμηλότερα από την ελληνική, στα 284,26 ευρώ (+1%). H Γερμανία διαμορφώνει τιμή στα 259,87 ευρώ/MWh (+60,3%), η Γαλλία στα 269,77 (+29,7%), ενώ οριακά πάνω από τα 300 ευρώ, στα 301,66 (+37,1%) βρίσκεται η Κροατία.
Η Πολωνία έχει τη φθηνότερη τιμή, στα 149,04 ευρώ/MWh και ακολουθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία με 170,77 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης