Ενέργεια

«Βόμβα» Miller για Nord Stream: Οι ζημιές στον Nord Stream θα χρειαστούν ένα χρόνο επισκευών

«Βόμβα» Miller για Nord Stream: Οι ζημιές στον Nord Stream θα χρειαστούν ένα χρόνο επισκευών
Σημαντικές ζημιές για τους δυο αγωγούς τον περασμένο μήνα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Alexei Miller δήλωσε στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι One αργά την Πέμπτη ότι ένα μεγάλο τμήμα των κατεστραμμένων αγωγών Nord Stream μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθεί, ενώ η Ρωσία σχεδιάζει να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας.

Και οι δύο αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, οι οποίοι κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας, υπέστησαν ζημιές τον περασμένο μήνα, εκτοξεύοντας μεγάλη ποσότητα αερίου.

Επίσης, η έρευνα για τα περιστατικά βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ρωσία το χαρακτήρισε «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας», δείχνοντας το δάχτυλο στη Δύση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση το χαρακτήρισε «δολιοφθορά».

Σύμφωνα με τον Miller, «οι ειδικοί λένε ότι για να αποκατασταθεί η εργασία μετά από μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια, είναι απαραίτητο να αποκοπεί πραγματικά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι σωλήνα, σε μεγάλη απόσταση, και στην πραγματικότητα να κατασκευαστεί ένα νέο τμήμα σε αυτό το τμήμα. Για να καταλάβετε, το μέγεθος της ζημιάς ο σωλήνας είναι γεμάτος με θαλασσινό νερό για εκατοντάδες χιλιόμετρα».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη (12/10), ο Miller, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου, δήλωσε ότι οι επισκευές στους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Stream θα διαρκέσουν περισσότερο από ένα χρόνο.

Η πρόταση της Τουρκίας

Την πρόταση που διατύπωσε χθες, για δημιουργία ενός μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, προκειμένου να στραφούν προς τα εκεί, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, οι ροές από τους δύο αγωγούς Nord Stream, επανέλαβε ο Vladimir Putin κατά τη συνάντησή του με τον Εrdogan το μεσημέρι της Πέμπτης, στην Αστάνα του Καζακστάν.

«Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», είπε ο Ρώσος πρόεδρος προς τον Τούρκο ομόλογό του. «Οι τιμές του αερίου, που τώρα βρίσκονται στα ύψη, θα μπορούσαν μέσω ενός τέτοιου κόμβου να καθορίζονται χωρίς να επηρεάζονται από πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε ο Putin.  Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ότι οι προμήθειες υδρογονανθράκων από τη Ρωσία προς την Τουρκία συνεχίζονται κανονικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης