Ενέργεια

Άνοιξε το ζήτημα για πλήρη Ενεργειακή Ένωση - Το παρασκήνιο με το γαλλικό non paper για το πλαφόν στο άεριο ηλεκτροπαραγωγής

Άνοιξε το ζήτημα για πλήρη Ενεργειακή Ένωση - Το παρασκήνιο με το γαλλικό non paper για το πλαφόν στο άεριο ηλεκτροπαραγωγής

 Καθοριστικός παράγοντας για το πλαφόν το μίγμα καυσίμων ηλεκτροπαραγωγής

 

Σχετικά Άρθρα
Η δημιουργία ενός νέου σημείου αναφοράς των τιμών του φυσικού αερίου, η διερεύνηση της υιοθέτησης προσωρινού δυναμικού διαδρόμου τιμών για το TTF αλλά και η διερεύνηση της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, είναι οι τρεις βασικές κατευθύνσεις που αναμένεται να δώσει το Συμβούλιο των ηγετών της ΕΕ στην Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μετά την αυριανή Σύνοδο.

Πρόκειται για μέτρα που με διαφορετικές διατυπώσεις περιλαμβάνονται ήδη στην πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε χθες από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεαν. Η πρόεδρος της Επιτροπής πάντως απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη πλαφόν ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Πρόκειται για πρόταση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, την οποία προωθεί με ένταση η Γαλλία.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στο σχέδιο συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να επιταχύνει τις εργασίες για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μια εκτίμηση επιπτώσεων, και ζητά περαιτέρω πρόοδο προς την κατεύθυνση μια πλήρους Ενεργειακής Ένωσης που εξυπηρετεί τον διττό στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής κυριαρχίας και της κλιματικής ουδετερότητας. Στόχος που δεν συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις που παρουσίασε η Κομισιόν.


Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που εξελίσσονται όλες τις τελευταίες ημέρες η Γαλλία διένειμε σχετικό non paper στο οποίο τονίζεται ότι η Ευρώπη θα πρέπει επειγόντως να επικεντρωθεί στον στόχο της αποκατάστασης προσιτών τιμών στις χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι λέει το γαλλικό non paper

Η Γαλλία υποστηρίζει ότι ο μηχανισμός ανώτατου ορίου τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή είναι σήμερα το πλέον αποτελεσματικό και το φθηνότερο μέτρο για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και καλεί την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση πριν από το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.
Η γαλλική πρόταση επικαλείται την επιτυχία του μοντέλου στην Ιβηρική Χερσόνησο, αφού όπως αναφέρεται τον Σεπτέμβριο η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ισπανία ήταν 199 ευρώ/MWh, έναντι 602 ευρώ/MWh στη Γαλλία και 540 ευρώ/MWh στην Γερμανία, ενώ απαντά εμμέσως στις επιφυλάξεις της Επιτροπής σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός πρέπει να διαμορφωθεί ώστε να αποφευχθεί η αύξηση της κατανάλωσης αερίου και ρύπων, με το πλαφόν να τίθεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο ώστε να διασφαλίζεται ότι:

•το οριακό κόστος των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο θα παραμένει υψηλότερο από αυτό των άλλων ορυκτών καυσίμων
•δεν θα προκαλέσει υπερκατανάλωση αερίου και
•δεν θα αλλάξει τη σειρά με την οποία χρησιμοποιούνται οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γαλλική πρόταση θέτει ως όριο τιμής για το φυσικό έριο που δεν θα επηρεάζει τους προαναφερόμενους παράγοντες τα 60-70 ευρώ/MWh.


Η Von der Leyen για το πανευρωπαϊκό πλαφόν

Πάντως από την πλευρά της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι σε ένα ενδεχόμενο επιβολής πανευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να συνεξεταστεί το διαφορετικό μίγμα καυσίμων ηλεκτροπαραγωγής μεταξύ των χωρών, αλλά και η ύπαρξη των διασυνδέσεων με χώρες που είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και τούτο διότι το ύψος των επιδοτήσεων θα είναι διαφορετικό από χώρα σε χώρα και διότι υπάρχει ο κίνδυνος έμμεσης επιδότησης των καταναλωτών ηλεκτρισμού χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τις χώρες μέλη λόγω του διασυνοριακού εμπορίου ενέργειας που είναι χτισμένο κατά τρόπο ώστε η ενέργεια να ρέει από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης