Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

H Enel πουλά το 50% της Gridspertise στην CVC για 300 εκατ. ευρώ

H Enel πουλά το 50% της Gridspertise στην CVC για 300 εκατ. ευρώ
Η συμφωνία προβλέπει ότι η CVC θα καταβάλει συνολικό τίμημα περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ

Η Enel ενημερώνει ότι έχει υπογράψει συμφωνία, μέσω της Enel Grids S.r.l. ("Enel Grids"), για την πώληση ποσοστού 50% στην εξ ολοκλήρου θυγατρική της Gridspertise S.r.l. ("Gridspertise") στο διεθνές ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners Fund VIII ("CVC"). Η Gridspertise είναι αφιερωμένη στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ηλεκτρικών δικτύων μέσω προηγμένων τεχνολογιών και λύσεων δικτύου.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η CVC θα καταβάλει συνολικό τίμημα περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, ισοδύναμο με 625 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματική αξία (σε βάση 100%). Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει πιθανές αναβαλλόμενες πληρωμές που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αξία της επιχείρησης έως και 1.000 εκατομμύρια ευρώ (σε βάση 100%).

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα επενδυτικά προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, την ψηφιοποίηση και την ανθεκτικότητα, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη κατανεμημένων ενεργειακών πόρων και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε επίπεδα μέσης και χαμηλής τάσης. Ένας άλλος στόχος είναι να επιτρέψουμε στους πελάτες να εφαρμόσουν εύκολα μέτρα ενεργειακής απόδοσης στις εγκαταστάσεις τους», δήλωσε ο Francesco Starace, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Enel. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα ένα σχέδιο δράσης υψηλού επιπέδου για την ψηφιοποίηση του ενεργειακού συστήματος, το οποίο τονίζει την ανάγκη στήριξης των δικτύων προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με αυτό το Σχέδιο, αναμένεται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις περίπου 584 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δικομματικό νόμο περί υποδομών, προβλέπεται ειδική κρατική χρηματοδότηση ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, με στόχο ειδικά την επιτάχυνση της ανθεκτικότητας του δικτύου και των καινοτόμων προγραμμάτων συνεργασίας, μεταξύ 2022 και 2026. Η Enel έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και τώρα συγκεντρώνεται στη Gridspertise. Με αυτή τη συνεργασία, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την CVC για να στηρίξουμε την ανάπτυξη της Gridspertise και να ενθαρρύνουμε περαιτέρω την επίτευξη της αποστολής της, υπογραμμίζοντας τη σημασία των Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής και του ψηφιακού μετασχηματισμού των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης».

Η συνολική συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίδραση στο EBITDA του Ομίλου Enel ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, παράλληλα με την αναμενόμενη θετική επίδραση στον ενοποιημένο καθαρό δανεισμό του Ομίλου ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά τη συναλλαγή, η Enel και η CVC θα λειτουργούν την Εταιρεία σε καθεστώς κοινού ελέγχου.

Η Enel, η οποία γιορτάζει φέτος την 60ή επέτειό της, είναι μια πολυεθνική εταιρεία ενέργειας και ένας κορυφαίος ολοκληρωμένος παίκτης στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο κυριότερος φορέας εκμετάλλευσης δικτύου βάσει αριθμού τελικών χρηστών και ο μεγαλύτερος φορέας λιανικής πώλησης ανά πελατειακή βάση. Ο Όμιλος είναι ο παγκόσμιος ηγέτης απόκρισης ζήτησης και ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός οργανισμός κοινής ωφέλειας με συμβατικό EBITDA.  Η Enel έχει παρουσία σε 30 χώρες παγκοσμίως, παράγοντας ενέργεια συνολικής ισχύος περίπου 92 GW.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης