Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυτή είναι η γαλλική πρόταση για την μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Αυτή είναι η γαλλική πρόταση για την μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Πως θα γίνει συντονισμένη παρέμβαση έκτακτης ανάγκης

"Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος απειλούν πλέον την Ευρωπαϊκή Ένωση με ύφεση, λόγω της στενής συσχέτισής τους με τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι σήμερα εξαιρετικά υψηλές στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επικεντρωθεί στον στόχο της αποκατάστασης προσιτών τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας" αναφέρει η γαλλική πρόταση για την μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μέσω συντονισμένης παρέμβασης έκτακτης ανάγκης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο μηχανισμός ανώτατων ορίων τιμών για το αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι επί του παρόντος το πιο αποτελεσματικό και το λιγότερο δαπανηρό μέτρο για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση πριν από το επόμενο Συμβούλιο Ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια διπλή πρόκληση της φυσικής ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, στο πλαίσιο της εξάντλησης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και μιας μαζικής αύξησης των τιμών της ενέργειας που απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με ύφεση.
Ένας μηχανισμός όπως αυτός που εφαρμόζουν η Ισπανία και η Πορτογαλία, που συνίσταται στον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζει μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της οριακής κατανάλωσης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου.

Μέσω της αποζημίωσης φορέων εκμετάλλευσης, το μέτρο αυτό μειώνει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά. Αυτό το αποτέλεσμα αποδείχθηκε στην ισπανική αγορά: οι τιμές στις 15 Σεπτεμβρίου ήταν 199 €/MWh στην Ισπανία, σε σύγκριση με 602 €/MWh στη Γαλλία και 540 €/MWh στη Γερμανία.
Αυτός ο μηχανισμός πρέπει να διαμορφωθεί σωστά για να αποφευχθεί η αύξηση της κατανάλωσης αερίου και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ειδικότερα, το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου πρέπει να παραμείνει αρκετά υψηλό ώστε να διασφαλίζεται ότι το οριακό κόστος των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση αερίου παραμένει υψηλότερο από αυτό των άλλων ορυκτών καυσίμων, ιδιαίτερα του άνθρακα, ώστε να μην προκαλείται υπερκατανάλωση αερίου και να μην αλλοιώνεται η σειρά ποιοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής καλούνται.

Μια τιμή φυσικού αερίου άνω των 60-70 €/MWh το εγγυάται. Είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση των τιμών της ενέργειας σε ένα πλαίσιο κοινωνικής και οικονομικής ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα σέβεται τις δεσμεύσεις για το κλίμα, που επιβεβαιώθηκαν στο Fit for 55. Επιπλέον, τα σχόλια από την ισπανική εμπειρία δείχνουν ότι είναι πολύ πιο αποδοτικό και φθηνότερο από την επιδότηση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένα τέτοιο όργανο, που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκή κλίμακα, μπορεί να κατασκευαστεί γρήγορα ως επείγουσα λύση για τη μείωση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Η εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα εγγυηθεί ότι δεν θα αλλοιωθεί η λειτουργία των διασυνδέσεων και ότι δεν θα παρέχεται κίνητρο για υπερκατανάλωση φυσικού αερίου, καθώς όλες οι μονάδες φυσικού αερίου θα μετατοπίζονται ταυτόχρονα σε χαμηλότερες οριακές τιμές, διατηρώντας παράλληλα την κατάταξή τους ως προς την αξία, μια «έσχατη λύση» για την πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, ο επιμερισμός του κόστους του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι ανάλογα με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, αλλά με τα οφέλη που προκύπτουν, δηλαδή ανάλογα με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κράτη μέλη, θα εξασφάλιζε την επιτυχία του και τον δίκαιο καταμερισμό του βάρους.

Όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου, πρέπει να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με μονομερές ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία, και στη συνέχεια με τη συμμετοχή σε εις βάθος διαπραγματεύσεις με τους Νορβηγούς και Αλγερινούς εταίρους μας για να επιτευχθούνν λογικές τιμές πώλησης φυσικού αερίου.

Ως δεύτερο βήμα, θα μπορούσε να εξεταστεί ένα γενικότερο ανώτατο όριο στις ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής, για το οποίο η θέσπιση αντισταθμιστικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν ένα πρώτο βήμα. Τέλος, η εισαγωγή μηχανισμών για την ενθάρρυνση των κοινών αγορών LNG θα μπορούσε να αποτελέσει συμπληρωματικό εργαλείο για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας εφοδιασμού μακροπρόθεσμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης