Ενέργεια

Πως θα λειτουργήσει ο Μηχανισμός πλαφόν μετά τις αποφάσεις της ΕΕ - Tα επόμενα βήματα

Πως θα λειτουργήσει ο Μηχανισμός πλαφόν μετά τις αποφάσεις της ΕΕ - Tα επόμενα βήματα

Οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμβιβασμό για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου καθώς ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz απέσυρε την αντίθεσή του - H ανάλυση του Montel

 

Οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ένα λεπτομερές ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου για τον κόμβο TTF και να εργαστεί για ένα ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσαν την Παρασκευή.

Εν μέσω βασικών συνομιλιών στις Βρυξέλλες χθες και σήμερα, υποστήριξαν επίσης τη δημιουργία κοινοπραξιών για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου και τη δημιουργία ενός νέου, συμπληρωματικού σημείου αναφοράς για την τιμή του LNG έως τις αρχές του 2023.
Επίσης συμφώνησαν σε μέτρα για τη μείωση της αστάθειας της τιμής του φυσικού αερίου, ως μέρος των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας της ΕΕ λόγω της έλλειψης ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Αυτή ήταν η «στρατηγική» πολιτική καθοδήγηση που αναζητούσε η EΕ ως απάντηση στις τελευταίες επείγουσες ενεργειακές προτάσεις της που παρουσιάστηκαν την Τρίτη, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Σε ολονύχτια συνομιλίες στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμβιβασμό για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου καθώς ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz απέσυρε την αντίθεσή του σε αυτό, ανέφεραν οι Financial Times νωρίς την Παρασκευή.

Αντίκτυπος προτάσεων

Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των στρατηγικών προτάσεων στις υφιστάμενες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ότι δεν διαταράσσουν τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις και να λάβει υπόψη τους διαφορετικούς εθνικούς ενεργειακούς συνδυασμούς και συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί τώρα με τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ για την ανάπτυξη μιας επίσημης νομικής πρότασης για έναν «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς» για τον «περιορισμό των επεισοδίων υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου», ανέφερε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ένας τέτοιος μηχανισμός ορίζει μια προσωρινή μέγιστη δυναμική τιμή για τον ολλανδικό κόμβο TTF, που θα χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη επιλογή στις προτάσεις της την Τρίτη.

Οι ηγέτες της ΕΕ το περιέγραψαν ως «δυναμικό διάδρομο τιμών» και υποστήριξαν την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις ροές φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης, να μην εφαρμόζεται στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές και να μην διαταράσσει τις αγορές ενεργειακών παραγώγων.

Οικονομική ανάλυση

Ζήτησαν επίσης από την Επιτροπή «να υποβάλει επειγόντως συγκεκριμένες αποφάσεις» σχετικά με «ένα προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ» για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει ανάλυση κόστους/οφέλους, να μην αλλάζει τη σειρά αξίας με την οποία καλούνται οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής να προμηθεύουν την αγορά και να μην αυξάνει τη χρήση φυσικού αερίου.

«Θα αναλύσουμε τον οικονομικό αντίκτυπο σε εκείνες τις χώρες με πολύ φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας… και επίσης την [πιθανή] ροή επιδοτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε γείτονες εκτός ΕΕ», δήλωσε η von der Leyen.

Η EC θα συνεργαστεί με τους υπουργούς ενέργειας για να βρεθεί «μια καλά ισορροπημένη και κοινή προσέγγιση» σε αυτά τα ζητήματα, είπε.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν τις τελευταίες προτάσεις της Επιτροπής και αναμένεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο και συζήτηση προτού καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με αυτές, σύμφωνα με διπλωματική πηγή της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης