Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ευρώπη: Η ενεργειακή κρίση πλήττει την βαριά βιομηχανία

Ευρώπη: Η ενεργειακή κρίση πλήττει την βαριά βιομηχανία

Οι εταιρείες τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων μετακυλίουν το κόστος - Ανησυχία για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα

 

Οι κατασκευαστές μετάλλων, χημικών και αερίων ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι οι προοπτικές για τους τελευταίους μήνες του έτους επιδεινώθηκαν καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η αύξηση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών θα συρρικνώσει τη βαριά βιομηχανία της Ευρώπης.

Η γαλλική εταιρεία βιομηχανικών αερίων Air Liquide επισήμανε την επιβράδυνση της ζήτησης από ορισμένους πελάτες στην Ευρώπη, ενώ η σουηδική χαλυβουργία SSAB ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγική ικανότητα το τέταρτο τρίμηνο καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη επιβραδύνεται. Ήδη μείωσε τους όγκους που σχετίζονται με τις κατασκευές το τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής χημικών Covestro μείωσε την πρόβλεψη για τα κέρδη το 2022 για τρίτη φορά φέτος, κατηγορώντας τις τιμές του φυσικού αερίου και των πρώτων υλών.

Η εταιρεία, της οποίας τα κύρια προϊόντα περιλαμβάνουν χημικά αφρού που χρησιμοποιούνται σε στρώματα, καθίσματα αυτοκινήτου και μόνωση κτιρίων, ανέφερε ότι μπόρεσε να αντισταθμίσει μόνο μέρος της αύξησης του κόστους μέσω υψηλότερων τιμών.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν λόγω του ασυνήθιστα ζεστού Οκτωβρίου και των προβλέψεων για ήπιο χειμώνα.

Ωστόσο, η ήπειρος πληρώνει πέντε φορές περισσότερα για το φυσικό αέριο της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας ανησυχίες ότι η περιοχή θα δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά μακροπρόθεσμα.

"Ένας ήπιος χειμώνας από μόνος του δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη επιβραδύνεται, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σφίγγει, ενώ το ενιαίο νόμισμα παραμένει αδύναμο", δήλωσε η Ipek Ozkardeskaya, αναλυτής της Swissquote Bank.
Η BASF, η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο, έχει μειώσει την παραγωγή αμμωνίας, ενός αζωτούχου λιπάσματος και εισροών για πλαστικά μηχανικής και υγρό καυσαερίων ντίζελ. Ο όμιλος, ο οποίος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο, αγοράζει από χώρες εκτός Ευρώπης, όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες.
Η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης αυτόν τον μήνα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Οι χαμηλές προοπτικές της μεταποίησης έρχονται σε αντίθεση με τις εταιρείες τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των Nestle και Procter & Gamble , οι οποίες έχουν περάσει υψηλότερες τιμές για προϊόντα που κυμαίνονται από τον καφέ Nescafe έως τα ξυραφάκια Gillette.

Περιορισμός εξόδων

Οι εταιρείες σε όλη την Ευρώπη αγωνίζονται για να μειώσουν τη χρήση ενέργειας ενόψει του χειμώνα, όταν η ζήτηση ενισχύεται καθώς τα νοικοκυριά αυξάνουν τη θέρμανση.

Για παράδειγμα, η Covestro δήλωσε την Τρίτη ότι χρησιμοποιεί ψηφιακούς αισθητήρες για να παρακολουθεί τις παγίδες ατμού της, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί τον ατμό όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στην παραγωγή.

Οι χημικές εταιρείες είναι από τις πλέον πληγείσες από την ενεργειακή κρίση επειδή χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή και ως πηγή ενέργειας.

Ο σουηδικός όμιλος μηχανικών Alfa Laval ξεκίνησε την Τρίτη μια προσπάθεια μείωσης του κόστους που θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου το ένα δέκατο του εργατικού δυναμικού της, αφού η αδύναμη αγορά δεξαμενόπλοιων και το αυξανόμενο κόστος έπληξαν τις ναυτιλιακές της δραστηριότητες.

Η Mercedes-Benz έχει θεσπίσει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου έως και 50%, αλλά δεν έχει ακόμη καταφέρει να περιορίσει περισσότερο από 10%, ενώ η Volkswagen έχει διερευνήσει βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η αποθήκευση ανταλλακτικών σε πλοία και τρένα και, μεσοπρόθεσμα, στροφή σε προμηθευτές στο εξωτερικό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης