ΕΕ: Ενέκρινε κονδύλια 3 δισ. ευρώ για το υδρογόνο – Άμεση η χρηματοδότηση των έργων

ΕΕ: Ενέκρινε κονδύλια 3 δισ. ευρώ για το υδρογόνο – Άμεση η χρηματοδότηση των έργων

Την επόμενη εβδομάδα η πρόσκληση χρηματοδότησης για ολόκληρη την αλυσίδα του Η2 σύμφωνα με το Recharge

Η ΕΕ ανακοίνωσε μια σημαντική νέα πρωτοβουλία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού υδρογόνου που θα διαθέσει έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ για προγράμματα σε ολόκληρη την αλυσίδα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ηλεκτρολύτη, εξαρτημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παραγωγής πράσινου H2 στη βαριά βιομηχανία .

Ο Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) και επικεφαλής του μπλοκ στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου στις Βρυξέλλες χθες ότι "τα κεφάλαια που διατίθενται από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ ύψους 38 δισ. θα ενισχύσουν τον ρόλο του υδρογόνου και την στρατηγική μας να απομακρυνθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα".

Η πρόσκληση χρηματοδότησης για τη νέα πρωτοβουλία θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, στις 3 Νοεμβρίου, με σκοπό την επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη των στόχων REPowerEU της ΕΕ — συμπεριλαμβανομένου του στόχου της για παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων υδρογόνου ετησίως.

Περαιτέρω χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου θα είναι διαθέσιμη το επόμενο έτος με τη μορφή ενός σχεδίου συμβάσεων με διαφορά που θα καταστήσει την τιμή αγοράς του πράσινου υδρογόνου ανταγωνιστική με το γκρι H2 που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, πρόσθεσε ο Τίμερμανς.

Ροή χρηματοδότησης

Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ της πρόσκλησης χρηματοδότησης του Νοεμβρίου θα διατεθεί για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της βαριάς βιομηχανίας - κυρίως την παραγωγή πράσινου χάλυβα, αμμωνίας και χημικών ουσιών - συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και χρήσης υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στη βιομηχανία

«Θα καλωσορίσουμε έργα τόσο για την άμεση όσο και για την έμμεση ηλεκτροδότηση βιομηχανικών διεργασιών, καθώς και για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου», δήλωσε ο Τίμερμανς.

Θα διατεθούν 700 εκατ. ευρώ για την κατασκευή βασικών εξαρτημάτων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας και ανανεώσιμο υδρογόνο, όπως φωτοβολταϊκά κύτταρα και ηλεκτρολύτες. Εδώ, η ΕΕ επιδιώκει να αναβαθμίσει την υπάρχουσα παραγωγική ικανότητα, σημείωσε ο Τίμερμανς.

«Θέλω να σας ενθαρρύνω πραγματικά να αξιοποιήσετε σωστά αυτές τις ευκαιρίες για να προχωρήσετε με τα έργα σας», είπε ο Τίμερμανς στο κοινό στις Βρυξέλλες. «Αυτή είναι μια σοβαρή οικονομική δέσμευση».

Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα σχέδια της EΕ για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ που διατέθηκε στην πρόσκληση χρηματοδότησης του Νοεμβρίου.

Το REPowerEU, το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο του τρέχοντος έτους, είναι το σχέδιο των Βρυξελλών να βοηθήσει την Ευρώπη να απογαλακτιστεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, με στόχο την παραγωγή δέκα εκατομμυρίων τόνων πράσινου υδρογόνου έως το 2030 και την εισαγωγή άλλων δέκα εκατομμυρίων τόνων. Οι συνδυασμένοι 20 εκατομμύρια τόνοι θα απαιτήσουν περίπου 600 GW νέας αιολικής και ηλιακής ενέργειας - περισσότερο από το σύνολο της εγκατεστημένης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του μπλοκ το 2021 - και 200 ​​GW ηλεκτρόλυσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης