Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Έκθεση: Η κυριαρχία της Κίνας στην ηλιακή ενέργεια - Η ευοίωνη πρόβλεψη για την Ευρώπη

Έκθεση: Η κυριαρχία της Κίνας στην ηλιακή ενέργεια - Η ευοίωνη πρόβλεψη για την Ευρώπη
Από το 2010, το κόστος κατασκευής νέας υποδομής ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 90%

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης βρίσκεται η ηλιακή ενέργεια, καθώς η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών ενέργειας έγινε ανταγωνιστική ως προς το κόστος με τα ορυκτά καύσιμα και στη συνέχεια, πριν από λίγα χρόνια, έγινε η «φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στην ιστορία» σύμφωνα με το World Energy Outlook 2020 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Από το 2010, το κόστος κατασκευής νέας υποδομής ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 90%. Ωστόσο, μια σειρά από γεωπολιτικά και οικονομικά γεγονότα έχουν αναστείλει την πράσινη μετάβαση. Ενώ η ηλιακή ενέργεια γίνεται όλο και πιο ελκυστική, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι φθηνότερη από τη συνέχιση των εργασιών σε μια ήδη υπάρχουσα μονάδα ορυκτών καυσίμων.

Νέα δεδομένα

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ανατρέψει το status quo και ανάγκασε μια σημαντική αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής βιομηχανίας. Ενώ η τρέχουσα ενεργειακή κρίση είναι στην καλύτερη περίπτωση ζοφερή για τους ευρωπαίους πολίτες και τις οικονομίες των χωρών, η ηλιακή ενέργεια μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά.

18 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν νέα ρεκόρ για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους και η Statkraft προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή ηλιακή δυναμικότητα θα έχει μέση ετήσια αύξηση μεταξύ 45 GW και 52 GW μέχρι το 2030 – μια τεράστια αύξηση σε σχέση με τις περσινές προβλέψεις πριν από την εισβολή. Η έκθεση συνεχίζει να προβλέπει ότι η ηλιακή ενέργεια θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας το 2050

Η κυριαρχία της Κίνας

Η Κίνα κυριαρχεί επί του παρόντος στις αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής. Το Πεκίνο διαθέτει επί του παρόντος αρκετή παραγωγική ικανότητα για να καλύψει τη συντριπτική πλειονότητα της παγκόσμιας ζήτησης μέχρι το 2030. Οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να αυξήσουν τις δικές τους δυνατότητες παραγωγής φωτοβολταϊκών, αλλά υστερούν πολύ, πολύ πίσω από την Κίνα όσον αφορά την κλίμακα, το κόστος και τις τεχνολογικές γνώσεις. Μια πρόσφατη ανάλυση από το BloombergNEF υπολογίζει ότι θα κοστίσει στην Ευρώπη 149 δισεκατομμύρια δολάρια και στις ΗΠΑ 113 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή αρκετών ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών και ηλεκτρολυτών για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης έως το 2030.

Η αλήθεια είναι ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά τις τεχνολογικές προόδους και την τεχνογνωσία. «Μερικές από αυτές τις γνώσεις θα μπορούσαν να μεταφερθούν πιο γρήγορα εκτός της χώρας, εάν οι κινεζικές εταιρείες αντιμετώπιζαν λιγότερη αντίσταση στη δημιουργία εργοστασίων στις ΗΠΑ και την ΕΕ», ανέφερε αυτή την εβδομάδα το Bloomberg.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης