Περιβάλλον

Συμμετοχή της Enel στην πιλοτική ομάδα εργασίας για το νέο πλαίσιο Χρηματοοικονομικών Γνωστοποιήσεων σχετιζόμενων με τη Φύση

Συμμετοχή της Enel στην πιλοτική ομάδα εργασίας για το νέο πλαίσιο Χρηματοοικονομικών Γνωστοποιήσεων σχετιζόμενων με τη Φύση
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα επιχειρηματικής δράσης που θα αποβεί θετικό για τη φύση

Ανακοινώθηκε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 η συμμετοχή της Enel στη νέα πιλοτική Ομάδα Εργασίας για Χρηματοοικονομικές Γνωστοποιήσεις σχετιζόμενων με τη Φύση (TNFD), την έναρξη λειτουργίας της οποίας ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη (WBCSD). Στην πιλοτική ομάδα εργασίας συμμετέχουν συνολικά 23 εταιρείες μέλη του Συμβουλίου, από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, συνολικής αξίας 1,3 τρις δολαρίων και οι οποίες αναμένεται ότι θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες με σκοπό την ανάπτυξη του πιλοτικού πλαισίου TNFD, πριν από την τελική κυκλοφορία του τον Σεπτέμβριου του 2023.

Η TNFD, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2023, ακολουθεί τα βήματα της ειδικής ομάδας για τις Χρηματοοικονομικές Γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το Κλίμα (TCFD) και αναδεικνύεται ως το πλαίσιο που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες προσδοκίες δημοσιοποίησης κινδύνων και ευκαιριών και να διασφαλίσουν χρηματοδοτικές ροές σε θετικά για τη φύση αποτελέσματα. 

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην προετοιμασία των εμπλεκόμενων εταιρειών για την εφαρμογή μελλοντικών συστάσεων πλαισίου TNFD. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα επιχειρηματικής δράσης που θα αποβεί θετικό για τη φύση, ενόψει της έγκρισης του Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα από τους παγκόσμιους ηγέτες στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα (COP15) 2022 στο Μόντρεαλ τον Δεκέμβριο.  

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα καλύψει τρία συστήματα: την ενέργεια, τη χρήση γης (συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της γεωργίας και της δασοκομίας) και το δομημένο περιβάλλον, οι αλυσίδες αξίας των οποίων αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της πίεσης στη βιοποικιλότητα. Θα εφαρμόσει βασικές πτυχές του δοκιμαστικού πλαισίου της TNFD, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων και των ευκαιριών, των δεικτών μέτρησης και των στόχων, της εκτίμησης και της αξιολόγησης των επιπτώσεων, καθώς και των στρατηγικών και οικονομικών επιπτώσεων. Οι συμμετέχουσες εταιρείες, όπως η Enel, θα δοκιμάσουν συλλογικά τα στοιχεία του δοκιμαστικού πλαισίου της TNFD, κοινοποιώντας μελέτες περιπτώσεων και παραδειγμάτων και προετοιμάζοντας γνωστοποιήσεις.  

Το WBCSD θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα στο τέλος του πιλοτικού προγράμματος για να βοηθήσει περισσότερες εταιρείες να προχωρήσουν στην υιοθέτηση της TNFD. Ως μέρος των υποστηρικτικών εργασιών, το WBCSD αναπτύσσει επίσης θετικούς για τη φύση ενεργειακούς χάρτες πορείας, χρήσης γης και δομημένου περιβάλλοντος. Αυτοί οι χάρτες πορείας θα ενσωματώνουν τα αποτελέσματα και τα διδάγματα της TNFD και τους επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους για τη φύση (SBTN), παρέχοντας έναν εναρμονισμένο χάρτη πορείας για επιχειρηματική δράση. 

Η Cristiana La Marca, Επικεφαλής Περιβάλλοντος στον Όμιλο Enel, δήλωσε: «Η Enel δεσμεύεται να αντιμετωπίσει ενεργά τα ζητήματα βιοποικιλότητας, από την ανάσχεση των αρνητικών αποτελεσμάτων για τη φύση έως τη συμμετοχή ολόκληρης της αλυσίδας αξίας του Ομίλου. Ο Όμιλος είναι στην ευχάριστη θέση να συμβάλει στην ανάπτυξη του πλαισίου TNFD και να συμμετάσχει στο πιλοτικό έργο WBCSD με στόχο την ανάδειξη των ευκαιριών και των προκλήσεων που προκύπτουν από την ανάλυση των επιπτώσεων στη φύση. Η ανταλλαγή διδαγμάτων και απόψεων με άλλους ενεργειακούς παράγοντες είναι καίριας σημασίας για τη συγκέντρωση τεχνικών γνώσεων και τη συμβολή στις συστάσεις της TNFD». 

Με τη σειρά του, ο Tom Williams, Διευθυντής του WBCSD για τη Δράση για τη Φύση δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε μια σημαντική ομάδα όπως αυτή του WBCSD να δεσμεύεται να ηγηθεί της προετοιμασίας για γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με τη φύση. Οι επενδυτές και οι κυβερνήσεις αναμένουν όλο και περισσότερο από τις επιχειρήσεις να είναι διαφανείς, σκεπτόμενοι τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στους κινδύνους και στις ευκαιρίες που σχετίζονται με τη φύση, και αυτές οι εταιρείες τοποθετούνται σε πλεονεκτική θέση σε αυτή. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με την TNFD για να διασφαλίσουμε ότι το πλαίσιο είναι ισχυρό και έτοιμο για επιχειρήσεις».

Τέλος, ο Τόνι Γκόλντνερ, Εκτελεστικός Διευθυντής της TNFD  υπογράμμισε ότι: «Με την πιο πρόσφατη έκδοση του προσχέδιου πλαισίου, που αναμένεται το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, το πιλοτικό πρόγραμμα υπό την ηγεσία του WBCSD θα δοκιμάσει την τελευταία έκδοση του δοκιμαστικού πλαισίου της TNFD. Ανυπομονούμε επίσης να ισχυροποιήσουμε τη συνεργασία μας με το WBCSD σε μια σειρά μακροπρόθεσμων προκλήσεων γύρω από την ενσωμάτωση των κλιματικών προκλήσεων, της διαχείρισης φυσικών κινδύνων και της ανάπτυξης ικανοτήτων για την επίτευξη τόσο καθαρών μηδενικών εκπομπών όσο και θετικής για τη φύση αποτελεσμάτων στον κλάδο».

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης