Ενέργεια

DW: Γιατί πέφτουν οι χονδρεμπορικές τιμές φυσικού αερίου

DW: Γιατί πέφτουν οι χονδρεμπορικές τιμές φυσικού αερίου
Ο φόβος για προβλήματα στην ενεργειακή επάρκεια το χειμώνα δεν είναι πλέον τόσο έντονος όσο μερικούς μήνες νωρίτερα.
Σχετικά Άρθρα

Μόλις πριν από δύο μήνες, τέλη Αυγούστου, η τιμή του φυσικού αερίου στις αγορές κατέρριπτε νέο ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας στα 346 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα προθεσμιακά συμβόλαια στο ολλανδικό Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων (Title Transfer Facility), εικονικό σημείο διαπραγματεύσεων και συναλλαγών φυσικού αερίου. Από τότε η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η τιμή έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 95 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για την πτώση των τιμών υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ο φόβος για προβλήματα στην ενεργειακή επάρκεια το χειμώνα δεν είναι πλέον τόσο έντονος όσο μερικούς μήνες νωρίτερα. Στην δυτική Ευρώπη οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ήπιες για την εποχή και οι προβλέψεις μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου κάνουν λόγο για θερμοκρασίες γύρω στους 15 βαθμούς. Κατά συνέπεια η θέρμανση σε σπίτια και επιχειρήσεις περιορίζεται, προς το παρόν, στο ελάχιστο.

Παράλληλα η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πελάτης φυσικού αερίου στην ΕΕ, κατάφερε να γεμίσει τις δεξαμενές φυσικού αερίου ήδη στο 97% και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα απ' ότι αναμένονταν. Ας σημειωθεί ότι η εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου, μετά τον τερματισμό λειτουργίας του αγωγού Nord Stream, έχει δώσει κίνητρο σε πολλούς παρόχους να μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκά λιμάνια, ανεβάζοντας σημαντικά την προσφορά LNG.Το γεγονός αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί το Βερολίνο είναι διστακτικό έναντι ενός πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτικό ότι μπροστά στα λιμάνια της Ισπανίας, η οποία διαθέτει τις μεγαλύτερες δεξαμενές φυσικού αερίου στην ΕΕ, δεξαμενόπλοια LNG σχηματίζουν ουρές περιμένοντας να ξεφορτώσουν.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης