Περιβάλλον

Reuters: Γιατί βλέπει σημαντική πτώση των CO2 - Οι προβλέψεις για 2023-25

Reuters: Γιατί βλέπει σημαντική πτώση των CO2 - Οι προβλέψεις για 2023-25
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ φέτος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι αναλυτές μείωσαν τις προβλέψεις τους για τις μέσες τιμές των αδειών CO2 της ΕΕ για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω προσδοκιών, ότι οι αδύναμες οικονομίες σε ολόκληρη την Ευρώπη ενδέχεται να σημειώσουν χαμηλότερη βιομηχανική παραγωγή και καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται για αύξηση της προσφοράς αδειών.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα EUAs αναμένεται να ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 78,70 ευρώ ανά τόνο το 2023 και 92,43 ευρώ το 2024. Αυτό είναι μειωμένο κατά 19,4% και 9,3% αντίστοιχα από τις προβλέψεις που έγιναν τον Ιούλιο.

Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάζει τους κατασκευαστές, τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν ως μέρος των προσπαθειών της Ευρώπης να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ φέτος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή ορισμένες ενεργοβόρες βιομηχανίες που είναι επίσης αγοραστές αδειών άνθρακα.

Η εκτίμηση των αναλυτών

Σύμφωνα με την αναλύτρια, της Clear Blue, Goda Aglinskaite, «η ανοδική τάση για τις τιμές των EUA είναι περιορισμένη, καθώς η καταστροφή της βιομηχανικής ζήτησης παραμένει ένας σημαντικός πτωτικός παράγοντας, συνοδευόμενος από γεωπολιτική αστάθεια και φόβους ύφεσης».

Ως μέρος του σχεδίου του «REpowerEU» που ξεκίνησε τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να πουλήσει ένα αυξημένο ποσό δικαιωμάτων τα επόμενα χρόνια για να συμβάλει στη συγκέντρωση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της απεξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Οι πρόσθετες πωλήσεις EUA στο πλαίσιο του REPowerEU που συζητούνται αυτή τη στιγμή είναι οι λόγοι για τους οποίους τώρα προβλέπουμε μια μέση τιμή 70 ευρώ/τόνο για το 2023, 10 ευρώ κάτω από την πρόβλεψή μας» επισημαίνει ο αναλυτής της Refinitiv, Yan Qin.

Για το 2025, οι αναλυτές προβλέπουν μέση τιμή 101,61 ευρώ ανά τόνο με τις οικονομίες της Ευρώπης να αναμένεται να ανακάμψουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης